Informatietype:
Project
Thema:
Flexibele en vrije-vorm producten
Unit:
High Tech Industry

AMSYSTEMS: sneller en goedkoper 3D printen

Additive manufacturing, beter bekend als 3D-printen, is een prachtige techniek. Maar het gaat nog steeds erg traag. Wij ontwikkelden een unieke methode om de snelheid van het printproces op te voeren. Dit maakt 3D-printen sneller en goedkoper, zonder in te leveren op kwaliteit

AMSYSTEMS: sneller en goedkoper 3D-printen

Nieuwe methode 3D printen sneller en goedkoper

Het gaat hier om een zogeheten ‘light engine’ die in bestaande professionele 3D printers is in te bouwen, zoals een motorblok in een auto. Daarmee is deze machine een kans voor fabrikanten van 3D printers om hun apparaten sneller te maken en een oplossing voor bedrijven die mallen of sjablonen vervaardigen voor de maakindustrie.

Veel toepassingen

Op de belichtingsmethode heeft TNO patent aangevraagd. Het aantal toepassingen is legio. Bedrijven die baat hebben bij de innovatieve printmethode zijn producenten van prototypen voor gehoorapparaten en gebitselementen tot mallen voor onderdelen voor de automobielindustrie en ruimtevaart. Dat zijn per definitie producten die in kleine oplage worden vervaardigd en waarbij precisie cruciaal is. Zo is er belangstelling van een leverancier van dashboards voor de automotive industrie. Kenmerkend voor zulke producten is het maken van een beperkte serie onderdelen of sjablonen die allemaal van elkaar verschillen.

Sneller en goedkoper

TNO werkt al sinds eind jaren tachtig aan de ontwikkeling van 3D printen en heeft de afgelopen decennia steeds nieuwe technologieën ontwikkeld om de fabrikanten van 3D printers te helpen de machines te verbeteren. Daarbij ging het vooral om hogere nauwkeurigheid, het opvoeren van de snelheid en het toepassen van steeds meer materialen.

De belichtingsmethode maakt printers vele malen sneller en de producten veel goedkoper. De technologie werkt met Blu-Ray laserdiodes die ook in consumentenelektronica worden gebruikt. In de opstelling van TNO zijn deze effectiever dan de kostbare industriële laser. Daardoor wordt het product sneller en met een zeer hoge nauwkeurigheid laag voor laag belicht.

Businesscase

De technologie is in het lab bewezen en wordt de komende tijd verder vervolmaakt. TNO heeft businesscases uitgewerkt voor machinefabrikanten, voor producenten van materialen en voor bedrijven die dit soort machines gebruiken. Zij kunnen door de 3D technologie fors besparen en tegelijk hun omzet fors verhogen.

Laat je verder inspireren

3 resultaten, getoond 1 t/m 3

PITCCH event: Showcasing Open Innovation

Informatietype:
Evenement
Het PITCCH evenement presenteert successen uit het project, geeft praktische tips voor Open Innovatie projecten en bespreekt routes voor financiering van Open Innovatie.
Startdatum:
Locatie:
Haus der Wirtschaft Baden-Württemberg, Stuttgart – Bertha-Benz Hall

Veilig de weg op met reflecterende coating

Informatietype:
Insight
18 januari 2023

TNO in kerngroep project SYSCHEMIQ voor een circulaire economie

Informatietype:
Nieuws
28 februari 2022