TNO ontwikkelt ultrasone pleister voor orgaan monitoring

Thema:
Flexibele en vrije-vorm producten
4 april 2024

TNO heeft een technologie ontwikkeld waarmee organen te monitoren zijn via een flexibele pleister op de huid. Door het gebruik van geluidsgolven maakt het beelden van een orgaan over een langere periode. Dit maakt de gang naar het ziekenhuis voor veel onderzoek overbodig omdat de patiënt thuis is te volgen. Nature Communications publiceerde er deze week over.

De pleister (genaamd PillarWaveTM) werkt doordat op een zeer dunne plastic folie specifieke structuren worden geprint die een echo creëren. Door het uitzenden en ontvangen van geluidsgolven ontstaat er een beeld van wat er zich binnen in een lichaam bevindt. Omdat het mogelijk is heel veel van deze structuren te printen over een groot oppervlakte is een zeer scherp beeld te verkrijgen van het te onderzoeken orgaan.

Betere en goedkopere zorg

Er zijn veel voordelen denkbaar. Waar het meten van bloeddruk of hartslag vaak een momentopname is, levert het dragen van een pleister een beeld over een langere periode op. Dat resulteert in een veel betere diagnose en kan daardoor zelfs onnodige operaties voorkomen. En veel onderzoek kan in plaats van in het ziekenhuis bij de huisarts of thuis gebeuren, zoals de ultrasone monitoring van kritische zwangerschappen. Daardoor wordt de zorg niet alleen prettiger, maar ook beter en goedkoper.

Commercialisering

De technologie is inmiddels gepatenteerd en er zijn gesprekken met fabrikanten van medische apparatuur over de toepassingen. Huidige echografie apparatuur is rigide en lastig te verwerken in pleisters. Daarnaast zijn de sensoren klein en moeilijk te schalen naar grote oppervlakten. Met deze technologie zijn pleisters of andere ultrasone sensoren te maken die ultradun en flexibel zijn. Hierdoor zijn ze veel goedkoper en in grote aantallen te produceren. De verwachting is dat TNO voor het eind van het jaar de spin-off PillarWave lanceert die deze technologie verder op de markt gaat brengen.

PillarWave image
PillarWave pleister

Meer weten over de projecten en spin-off's van TNO?

Laat je inspireren

10 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO ontwikkelt eerste methode voor volledig circulaire elektronica

Informatietype:
Nieuws
25 april 2024
TNO ontwikkelt nieuwe methode om electronica beter te kunnen recyclen na levensduur.

TNO lanceert spin-off AIKON Health voor draagbare monitoring gezondheid

Informatietype:
Nieuws
13 september 2023

Komen plantaardige eiwitten straks gewoon uit de 3D printer?

Informatietype:
Insight
22 februari 2023

Dunne-filmelektronica: precisie die vooruit helpt

Informatietype:
Artikel

Hybride geprinte electronica: elektronica is overal

Informatietype:
Artikel