Informatietype:
Project
Thema:
Flexibele en vrije-vorm producten
Unit:
High Tech Industry

PillarWave: ultrasone pleister op de huid vervangt bezoek aan ziekenhuis

Het maken van een echogram, bijvoorbeeld om de conditie van een orgaan zoals het hart of de bloedsomloop goed in beeld te brengen, gebeurt doorgaans door een expert sonograaf in een ziekenhuis of diagnostisch centrum. TNO heeft in een technologie ontwikkeld, waarbij een flexibele pleister op de huid met ultrageluid beelden maakt over een langere periode van het te onderzoeken orgaan. Dit maakt de gang naar het ziekenhuis voor veel onderzoek overbodig omdat de patiënt thuis is te volgen.

Zeer scherp beeld

De technologie, PillarWaveTM gedoopt, is inmiddels gepatenteerd en we zijn in gesprek met fabrikanten van medische apparatuur om deze  te commercialiseren. Op een zeer dunne plastic folie worden specifieke structuren geprint die geluidsgolven uitzenden en ontvangen. Omdat het mogelijk is heel veel van deze structuren te printen over een groot oppervlakte is een zeer scherp beeld te verkrijgen van het te onderzoeken orgaan.

Flexibel en goedkoop

De huidige echografie apparatuur is rigide en lastig te verwerken in pleisters. Daarnaast zijn de sensoren klein en moeilijk te schalen naar grote oppervlakten.  Met de PillarWaveTM technologie zijn pleisters of andere ultrasone sensoren te maken die ultradun en flexibel zijn, een groot sensoroppervlak en dus gezichtsveld hebben, en veel goedkoper in grote aantallen zijn te fabriceren. In plaats van het bij grote oppervlakten dure silicium basismateriaal, voldoet bij onze technologie goedkoop plastic als basismateriaal.

Beeld over langere periode

De toepassingen zijn legio. Zo is de gezondheid van patiënten makkelijker thuis te monitoren. Waar het meten van bloeddruk of hartslag vaak een momentopname is, levert het dragen van een pleister een beeld over een langere periode op. Dat resulteert in een veel betere diagnose en kan daardoor zelfs onnodige operaties voorkomen. En veel onderzoek kan in plaats van in het ziekenhuis bij de huisarts of thuis gebeuren, zoals de ultrasone monitoring van kritische zwangerschappen. Daardoor word dit onderzoek niet alleen prettiger, maar ook beter en goedkoper.

Interesse?

We gaan graag in gesprek met marktpartijen die de PillarWaveTM technologie met ons verder willen ontwikkelen tot veelbelovende apparatuur. Interesse? Laat het ons weten via onderstaande contactgegevens.

Laat je verder inspireren

1 resultaat

TNO lanceert spin-off AIKON Health voor draagbare monitoring gezondheid

Informatietype:
Nieuws
13 september 2023
TNO lanceert de spin-off AIKON Health, gericht op draagbare biosensoren die zich richten op chronische zorgbeheer, te beginnen met hartmonitoring.