nieuws

Kleine satelliet PEASSS zet grote stap in ruimtevaarttechnologie

Europees consortium ontwikkelt apparatuur voor meten vervorming satellieten • 02 aug 2017

De vraag naar compacte, lichte en goedkoop te produceren satellieten groeit snel. Satellieten met een omvang van een melkpak, de zogenoemde CubeSats, zijn niet meer weg te denken uit de ruimtevaart. Deze satellieten worden bijvoorbeeld gebruikt voor het verzamelen van data over het aardoppervlak en de atmosfeer of voor het maken van beelden. Kleine satellieten zijn echter kwetsbaar en dat geldt zeker voor de apparatuur aan boord. Onder leiding van TNO is binnen het door de EU gefinancierde PEASSS-project een technologie (genaamd ‘smart structures’) ontwikkeld, die de vervorming van de satelliet meet en deze in de ruimte ook weer kan corrigeren.

Deze metingen geven inzicht in de vervorming van het materiaal en kunnen door onderzoekers en commerciële bedrijven gebruikt worden, voor aanpassingen aan nieuw te bouwen satellieten. Om deze technologie te testen werd op 15 februari 2017 succesvol een satelliet gelanceerd. Een half jaar na lancering zijn alle ontwikkelde systeemcomponenten nog operationeel en is bewezen dat de technologie werkt. Deze kennis is een doorbraak in de ontwikkeling van kleine satellieten, die de ruimtevaart toegankelijk maken voor een steeds grotere groep van commerciële bedrijven.

Werkende oplossing

Een satelliet wordt in de ruimte blootgesteld aan extreme temperatuurvariaties waardoor deze makkelijk kan vervormen en de metingen van de apparatuur kan beïnvloeden. In het PEASS-consortium is hiervoor een werkende oplossing bedacht. PEASSS staat voor Piezo Electric Assisted Smart Satellite Structure. In de onderzoeksatelliet zit apparatuur die de metingen over de vervorming doorgeeft naar de aarde. De vervorming wordt gemeten met optische fibers, en wordt zo nodig gecorrigeerd met piëzo-elektrische actuatoren.

Europese samenwerking

De PEASSS-satelliet is ontwikkeld in een Europees consortium, met TNO als coördinator. De Europese Unie gunde in 2013 een contract aan het Europees consortium dat bestaat uit Sonaca Space (Duitsland), TNO en ISIS  (Nederland), Sonaca  (België) en NSL en Technion (Israël). In het consortium werken gevestigde organisaties voor lucht- en ruimtevaart en het MKB en wetenschappers samen. Binnen het project hebben de partners ‘smart structures’ ontwikkeld en gedemonstreerd met een combinatie van nieuwe technologieën: composiet panelen, piezo geactueerde structuren, piezo-electrische materialen voor energie opwekking, next generation fiber optische sensoren en innovatieve satelliet elektronica.

Snelle ontwikkeling technologie

Het PEASSS-project had een totaalbudget van bijna 2,5 miljoen euro. Vergeleken bij de ontwikkeling van grote satellieten is dit een relatief klein bedrag. In kleine satellieten wordt veelal gebruik gemaakt van bestaande technologieën en materialen uit andere sectoren die slim worden gecombineerd. Doordat de kosten relatief laag zijn, kunnen er in korte tijd veel iteraties in de ontwikkeling worden uitgevoerd, waardoor de ontwikkeling van technologie voor kleine satellieten erg snel gaat. Met de succesvolle lancering en testperiode van de PEASSS-satelliet zijn weer werkende bouwstenen geleverd om volgende stappen te kunnen zetten. Naast het programmatisch en technisch aansturen van het projectteam voor PEASSS was TNO verantwoordelijk voor het realiseren van de optische fibersensoren. TNO leidt ook het disseminatie programma.

Kennis

Aardobservatie

Informatie die gegenereerd wordt door satellieten, is een sleutelbron voor communicatie, navigatie en het vaststellen van aardse bronnen. Deze informatie speelt een cruciale rol bij het vaststellen en... Lees verder
Kennis

Ruimteonderzoek

Ruimtemissies en voor astronomie vereisen de best mogelijke opto-mechanische precisie en stabiliteit. TNO levert baanbrekende opto-mechanische technologieën die een bijdrage leveren aan het beantwoorden... Lees verder
Roadmap

Space & Scientific Instrumentation: aardobservatie, laser-satellietcommunicatie, astronomie

Satellieten voor communicatie, navigatie en observatie - evenals innovatieve informatiesystemen, terminals en high-tech instrumenten - worden steeds een uniek deel van de infrastructuur van onze planet.... Lees verder
Kennis

Space Utilization

Gegevens die in de ruimte worden verzameld bieden, door hun wereldwijde bereik en de hoge mate van herhaalbaarheid, unieke mogelijkheden voor monitoring. TNO ontwikkelt toepassingen voor het volgen van... Lees verder
Nieuws

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.