Robert Muller TNO

Robert Muller

Functie:
Scientist innovator
Robert Muller TNO

“TNO stimuleert je om uit je comfortzone te stappen”. Robert Muller is wetenschapper & innovator op de afdeling Electronic Defence van TNO. Vooraf had hij nooit gedacht dat hij bij TNO zou gaan werken, maar al snel merkte hij dat hij er echt zijn ei kwijt kan. Het geeft veel voldoening dat hij theorie en de ontwikkeling van de praktische toepassing in één baan kan combineren.

Electronic Defence ontwikkelt technieken waarmee Defensie en andere klanten een voorsprong kunnen krijgen op de tegenstander. We zijn een brede afdeling en doen in vijf pilaren onderzoek, van bescherming tegen bermbommen tot elektromagnetische signaturen. We verbeteren technieken, maar doen ook fundamenteel onderzoek en komen zelf met oplossingen.

Ik ben actief in de pilaar communicatie. Momenteel onderzoek ik de behoeften op het gebied van machine learning en deep learning als het gaat om communicatieprotocollen. Het gaat momenteel vooral om kennisopbouw, de praktische toepassing ligt op de langere termijn. Ik kan inspiratie opdoen bij andere afdelingen van TNO die met machine learning en deep learning bezig zijn, zoals intelligent imaging. Die zitten twee gangen verderop en daar is de kennis behoorlijk groot.

Maar de link leggen naar communicatieprotocollen is nog best lastig. Het nut ligt vooral in modulatieherkenning, want het is voor een getraind oog al heel moeilijk om verschillende modulatietypen te herkennen.”

Theorie tastbaar en voelbaar maken

“Ik heb die fascinatie voor machine learning en deep learning bij TNO ontwikkeld. Mijn achtergrond is elektrotechniek. Na mijn studie aan de Haagse Hogeschool ben ik tal van bedrijven afgegaan en heb vele gesprekken gevoerd. Bij vele viel ik snel af, aangezien ik geen master heb. Bij TNO ging dat anders: hier zagen ze potentieel en boden ze me de kans om te groeien.

Wat we hier doen, leer je bij geen andere opleiding. En we hebben iedereen nodig: hbo, wo, PhD – ieder z’n rol. Ik had nooit verwacht dat ik bij TNO terecht zou komen, maar ik kreeg een gesprek en het klikte meteen zó goed. TNO heeft een grote verscheidenheid aan projecten en expertise in huis, ik merkte dat ik hier mijn ei kwijt kon. Dat komt vooral door het evenwicht tussen theorie en toepassing. Dat is bij bedrijven lastig te vinden. Vaak doe je een van de twee. Ik vind het leuk om bezig te zijn met de theorie en een voorzetje te maken. Maar het is óók leuk om de voorzet zelf in te koppen, om de theorie tastbaar en voelbaar te maken.”

Niet alleen innoveren op papier

“TNO is echt enorm breed. Ik verbaas me na ruim twee jaar nog regelmatig over het bestaan van sommige disciplines en domeinen: zijn we daar óók mee bezig? Toch werken we met z’n allen naar één doel toe: kennisuitbreiding. We innoveren niet alleen op papier, maar kijken tegelijk naar de toepasbaarheid. Als werkgever is TNO echt top. Je krijgt de middelen om je te ontwikkelen, het wordt gewaardeerd als je je daarvoor inzet. Daarnaast word je gestimuleerd om uit je comfortzone te stappen.

Ik heb een paar projecten gedaan die niet volledig in mijn kennisdomein zaten. Je kunt ook niet alles weten. Daarom moet je leren vragen. Het is hier geen probleem om beroep te doen op andermans specialisme. Daar zijn je collega’s voor en ze vinden het vaak erg leuk. Ik heb inmiddels zo veel geleerd hier, meer dan ik ooit op school heb geleerd. De afdeling zit in een sterke groeifase, dus we hebben ‘t allemaal enorm druk. Toch staat de deur overal wagenwijd open.”

Vooral leren

“Ik vind het heerlijk om me in een probleem vast te bijten en me er dagenlang in onder te dompelen. Maar ik hou ook van sparren met collega’s. De koffiemomenten. Dan krijg je mee wat anderen doen en daar krijg je zelf ook weer energie van. De dagen waarop ik beide kan combineren, daar word ik gelukkig van.

Op deze afdeling wil ik me ontwikkelen tot de specialist in machine learning en deep learning. Daarnaast wil ik me meer op systeemintegratie richten: projecten samenbrengen tot één geheel. En natuurlijk die master alsnog behalen! En later? Wie weet maak ik dan ruimte voor de nieuwe garde en speel ik meer een verbindende rol. Maar ik ben nu 30 en als ik één ding merk, dan is ‘t dat ik vooral wil leren.”

Den Haag - Oude Waalsdorperweg

Oude Waalsdorperweg 63
2597 AK Den Haag

Postadres

Postbus 96864
2509 JG Den Haag