Informatietype:
Project
Thema:
Energie in de gebouwde omgeving
Unit:
High Tech Industry

Thermochrome coatings: energie besparen door gecoate beglazing

Gebouwen verwarmen en koelen kost veel energie. Met speciale coatings op de ramen is hier flink op te besparen. Deze coating benut de warmtestraling van de zon op momenten dat het nodig is. De coating houdt de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer. Dat schakelen gebeurt volautomatisch dankzij de thermochrome laag.

Schakelen op basis van temperatuur

We ontwikkelden de coating bij Brightlands Materials Center. Bijzonder is dat het een veel kortere terugverdientijd heeft dan de systemen die nu op de markt zijn. Terwijl de opbrengst minstens zo goed is. Het geheim is de thermochrome coating die in- en uitschakelt op basis van temperatuur. Beneden een bepaalde temperatuur laat de coating infraroodlicht, en dus warmte, door. Komt de temperatuur boven een ingestelde waarde, dan houdt het infraroodlicht tegen. Dit systeem is goedkoper dan de huidige elektrochrome systemen en het glas blijft transparant bij het weren van zonlicht.

Minder energie en CO2

Dat het glas niet verkleurt of donkerder wordt, scheelt een barrière voor architecten om dit toe te passen in hun ontwerpen. En voor grote renovatieprojecten is het gecoate glas een betaalbare oplossing om energie te besparen. Volgens berekeningen is op het totale energieverbruik van een woning tot meer dan 20 procent te besparen. Per jaar levert dat gemiddeld ruim 600 euro per woning op. En landelijk scheelt het 4,5 megaton aan CO2-uitstoot per jaar.

Wereldwijde markt

Veel bestaande systemen voor ‘slimme’ beglazing werken of goed in warme gebieden of in koude. De thermochrome coating is ontworpen voor gematigde klimaten die zomers en winters kennen. Dat maakt het product voor het grootste deel van de wereld interessant. De markt van vlak gecoat glas, waarin tientallen miljarden euro’s omgaan, groeit jaarlijks met zo’n 8 procent. Omdat de thermochrome coating voordeliger is dan de huidige coatings liggen hier grote kansen.

Van lab naar prototype

De werking van de thermochrome coating is inmiddels in het lab bewezen. Dat is een doorbraak. Want veel bedrijven en kennisinstellingen liepen steeds vast omdat de temperatuur waarbij het schakelen lukte veel te hoog was. De nu ontwikkelde coating schakelt op elke gewenste temperatuur. Voor woningen is dit tussen de 15 en 25 graden. Binnen 2 jaar moet er een prototype zijn dat onder reële omstandigheden werkt. Dan ligt de weg naar marktintroductie open.

Interesse?

Wil je investeren in of op een andere manier bijdragen aan de verdere ontwikkeling van deze technologie? Laat het ons weten en neem contact op met Rolph Segers.

Laat je verder inspireren

5 resultaten, getoond 1 t/m 5

Veilig de weg op met reflecterende coating

Informatietype:
Insight
18 januari 2023

Rheollight ™ door Ink Event is een nieuw soort reflectieve coating die in het leven is geroepen voor een veiligere en mooiere wereld van morgen. Hun missie is dan ook: “Crystal Glass Pigments for a brilliant, beautiful and safer world".

Zo krijgen bestaande woningen energielabel A++++

Informatietype:
Insight
28 december 2022

Bestaande woningen moeten energiezuiniger worden. TNO en partners bedachten een innovatieve oplossing waarbij ook de gevels van woningen worden ingezet om warmte uit zonnestraling te winnen.

Heat Pump Application Center helpt energietransitie versnellen

Informatietype:
Insight
21 december 2022

In 2050 moeten zo’n 8 miljoen gebouwen in ons land aardgasvrij zijn. Een enorme opgave, waar we alternatieve verwarmingstechnieken als de hybride-warmtepomp hard bij nodig hebben.

Wordt de contingentenaanpak de doorbraak bij het verduurzamen van woningen?

Informatietype:
Insight
12 december 2022

Door slimme matching en vraagbundeling werkt TNO samen met onze partners aan een meer uniforme renovatieaanpak die het mogelijk maakt om verduurzamingsrenovaties efficiënter uit te voeren.

Woningen en gebouwen in 2050 duurzaam is haalbare kaart

Informatietype:
Insight
26 juni 2019

In 2050 moet de complete gebouwde omgeving energieneutraal zijn.