Geo Energy: veilige en milieuvriendelijke energiewinning uit de bodem

De vraag naar grondstoffen waaronder olie en gas wordt steeds groter, ook in Nederland. Tegelijkertijd wordt het meer en meer belangrijk om de milieubelasting van het boren naar gas en olie zoveel mogelijk te minimaliseren. TNO onderzoekt daarom niet alleen wat er precies in de Nederlandse bodem zit maar vooral ook hoe we dat er efficiënt, veilig en milieuvriendelijk kunnen uithalen.

Zoeken naar aardgas en olie

Efficiënter en met minder last voor milieu en omgeving meer olie en gas winnen, daar werken wij aan. Wij kijken daarbij steeds vaker naar onconventionele bronnen op lastig toegankelijke plekken. Met onze gepatenteerde revolutionaire fiber optische sensortechnologie kunnen we onder de meest extreme omstandigheden zoals hoge temperatuur en druk in olie- en gasputten componenten meten in de olie en gas stroom. We proberen ook meer gas uit bestaande velden te halen door bijvoorbeeld CO2 of N2 in het veld te injecteren. Deze techniek wordt inmiddels in Nederland in een aantal pilots  toegepast en heeft wereldwijd interesse gewekt.

CO2 uitstoot afvangen en opslaan

Voor energiebedrijven die in de toekomst moeten betalen voor de uitstoot van CO2, kan het interessant zijn bij te dragen aan de ontwikkeling van Carbon Capture en Storage. Met deze CCS techniek vangen we de schadelijke kooldioxidegas af die vrijkomt bij het verbranden van fossiele brandstoffen. Dit gas kan ondergronds opgeslagen worden of nuttig gebruikt, bijvoorbeeld in de kassen of voor CO2-EOR. Zo leveren we samen een belangrijke bijdrage aan een beter milieu. En energiebedrijven kunnen er flinke kosten mee besparen.

Geothermie

Tuinders en landbouworganisaties zien veel potentie in geothermie. Met deze techniek zetten we de warmte uit de bodem rechtstreeks in bij bijvoorbeeld stadsverwarming of voor verwarming in  kassen. Het kan behoorlijk in kosten schelen omdat er geen gas hoeft te worden ingekocht voor de verwarming. En het is veel beter voor het milieu dan gasgebruik vanwege de beperkte CO2 uitstoot.

Wilt u meer weten over wat wij doen op het gebied van Geo Energy? Lees dan hieronder verder of neem contact met ons op.

Aan de hand van acht innovatieprogramma’s is ECN part of TNO in april 2018 begonnen als het nieuwe centre of excellence voor energievraagstukken. De acht programma’s zijn volop in ontwikkeling. Vanaf 1 juli is op TNO.NL de nieuwe website ECN part of TNO met de nieuwe uitgewerkte innovatieprogramma’s online. Tot 1 juli staan de -niet aangepaste innovatieprogramma’s (nu roadmaps) en bijbehorende projecten- online.

Meer weten over onze rol in de energietransitie?

Download de TNO Energievisie 2030 of neem contact met ons op.

TNO Energievisie 2030
Nieuws

Geothermie veilig en kosteneffectief versnellen

08 juni 2018
De productie van duurzame aardwarmte in ons land kan groeien van 3 petajoule (PJ) nu naar 50 PJ per jaar in 2030 en zelfs 200 PJ in 2050. Om dit te bereiken is een nieuwe aanpak nodig die de ontwikkeling... Lees verder
Nieuws

North Sea Energy programma: samenwerking wind en gas op de Noordzee loont

28 mei 2018
Vandaag presenteert het TKI North Sea Energy programma in het Zuiderstrandtheater in Den Haag de eerste resultaten. Het onderzoeksprogramma is gericht op het verder ontwikkelen van kansen voor de energietransitie,... Lees verder
Nieuws

Nederland sneller van exporteur naar importeur van gas

30 augustus 2017
Afhankelijk van beslissingen door het komende kabinet over de aardgaswinning kan ons land de komende periode veel sneller dan gedacht veranderen van exporteur in netto-importeur van aardgas. In een van... Lees verder

ECN part of TNO

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.