De zorgkosten stijgen, daar willen én kunnen we wat aan doen. De roadmap Biomedical Health ontwikkelt tools en kennis waarmee we bedrijven, professionals en individuen helpen om gepersonaliseerde gezondheidsinterventies te ontwikkelen en te implementeren. Hiermee dragen we bij aan het voorkomen en genezen van ziekten en het verlaging van de zorgkosten.

“Het is onze ambitie om ontstaansmechanismen van ziekten te ontrafelen en deze in te zetten bij het ontwikkelen van goed onderbouwde tools en modellen. Samen met bedrijven zetten we in op efficiëntere en snellere ontwikkeling van medicijnen en functionele voeding maar ook op leefstijlinterventies gericht op individuele situaties en behoeften. Zo gaan wij helpen om de kwaliteit van zorg te optimaliseren en zorgkosten te verlagen”, aldus Ivana Bobeldijk-Pastorova, programmamanager Biomedical Health.

Medicijnontwikkeling verbeteren

Het ontwikkeltraject van nieuwe medicijnen kost veel tijd en geld en kan verbeterd worden door het inzetten van beter voorspellende tools en modellen in het preklinische traject en door beter design van klinische trials. Biomedical Health ontwikkelt translationele modellen, meet- en modelling tools die ontwikkelaars van medicijnen en functionele voeding helpen om de effectiviteit en veiligheid van hun producten doelmatiger te onderzoeken. Dit kan onder andere de uitval, en daarmee de kosten, van medicijnen in latere fase van ontwikkeling verlagen. 

Eerder detecteren en voorspellen

Om te kunnen voorspellen waarom iemand ziek wordt, onderzoeken we hoe deze ziekte ontstaat en zich ontwikkelt. Met kennis over biomarkers (indicatoren die onder andere in bloed meetbaar zijn) en inzicht in ziektemechanismen maar ook in het gedrag van mensen kunnen we metabole en immuunziekten eerder detecteren én voorspellen hoe deze zich ontwikkelen voor een bepaald individu.

Gepersonaliseerde interventies

Elke individu is uniek. Of iemand met overgewicht diabetes en andere complicaties krijgt, hangt af van factoren als leefstijl, omgeving, metabolisme en genetica. Het is niet simpelweg ‘one size fits all’. Een bepaalde interventie die bij de ene patiënt werkt, doet dit mogelijk niet bij een andere patiënt. Door onze brede én diepgaande biomedische kennis helpen we bedrijven en zorgprofessionals om gepersonaliseerde interventies te ontwikkelen op het gebied van metabole en immuungezondheid.

Onderzoek in de mens en de kracht van voorspellende modellen

TNO zoekt continu naar nieuwe inzichten en technologieën om dierproeven zo effectief mogelijk in te zetten en deze te verfijnen, te verminderen en waar mogelijk te vervangen. De diermodellen die we inzetten zijn zo ontwikkeld dat ze ziekteprocessen in de mens aantoonbaar goed nabootsen. Daarnaast gebruiken we proefdiervrije modellen, zoals computermodellen en organ-on-a-chip technologie, die de ontwikkeling van nieuwe producten kunnen verbeteren en versnellen of direct in mensen testen. Voor alle preklinische modellen is het voor ons essentieel dat we weten welk deel van de menselijke fysiologie goed wordt nagebootst en welk deel niet.

Wilt u meer weten over wat wij doen op het gebied van Biomedical Health of met ons samenwerken? Lees hieronder verder of neem dan contact met ons op.

Nieuws

TNO-onderzoek basis voor WHO/FAO-advies over veilige grenzen voor allergenen in voeding

23 september 2021
Een deskundigencomité van de WHO/FAO heeft op verzoek van de VN Codex Alimentarius Commissie* normen geadviseerd voor het waarschuwen voor mogelijke onbedoelde aanwezigheid van allergenen in voeding. Deze... Lees verder
Nieuws

TNO en Janssen ondertekenen intentie om nieuwe samenwerkingen te ontwikkelen

16 december 2020
Vandaag hebben TNO Healthy Living en Janssen een intentieverklaring ondertekend waarin de partijen aangeven dat zij meerdere onderwerpen willen onderzoeken voor de ontwikkeling van nieuwe samenwerkingsverbanden.... Lees verder
Nieuws

Innovatieve technologie maakt medicijnen sneller beschikbaar

12 oktober 2020
De ontwikkeling van een potentieel medicijn, van laboratorium tot patiënt, duurt circa dertien jaar en kost tussen de 1,3 en 2,5 miljard dollar. Dit proces kan versneld worden door inzet van innovatieve... Lees verder

Contact