Biomedical Health: beter begrip van ziekte en gezondheid

We worden allemaal steeds ouder. De zorgkosten lopen mede daardoor drastisch op. Daar willen en kunnen we wat aan doen. Door de biologie van ziekte en gezondheid beter te begrijpen, kunnen we er op inspelen en de zorgkosten beheersbaar maken. We helpen geneesmiddelenfabrikanten om goedkoper en op maat geneesmiddelen te ontwikkelen en geven consumenten meer regie over hun gezondheid. Op dit moment werken we aan methoden om ziekten beter te voorspellen en om betere medicatie te maken voor mensen. We werken aan manieren waarop we mensen ondersteunen zodat ze de regie in eigen hand kunnen houden.

Voorspellen

De ene persoon met overgewicht krijgt diabetes, de andere niet. Of iemand ziek wordt of complicaties krijgt, hangt af van factoren als leefstijl, omgeving, metabolisme en genetica. Om te kunnen voorspellen waarom iemand ziek wordt, onderzoeken we hoe een ziekte ontstaat en zich ontwikkelt. Dat doen we met biomarkers, stoffen (moleculen) die aanwezig zijn in bloed of urine. We ontwikkelen ook methoden om mensen in te delen in groepen op basis van hun biologische profiel. Farmaceutische bedrijven gebruiken onze kennis om daarmee medicijnen te ontwikkelen die efficiënter werken omdat ze meer gepersonaliseerd zijn.

Veilig voor mens en dier

We willen allemaal dat ons eten, geneesmiddelen en de chemicaliën waarmee wij in aanraking komen veilig zijn. Om dit vast te stellen worden onder andere dierproeven gedaan. TNO zoekt continu naar nieuwe inzichten en technologieën om dierproeven zo veel mogelijk te verminderen. Zo ontwerpen we bijvoorbeeld ‘organs-on-a-chip’. Hiermee bootsen we organen, zoals lever, darm of long, na op basis van menselijke cellen. Met deze miniatuurorganen testen we het effect van bepaalde medicijnen. Een andere manier om de effectiviteit van medicijnen te testen is microdosing. Hierbij brengen we een heel kleine dosering van een geneesmiddel in het lichaam, zonder risico voor de mens. Met de geavanceerde ‘Accelerator Mass Spectrometry’ (AMS) meten we vervolgens of het middel op de goede plek terechtkomt en of het daar lang genoeg blijft om effectief te kunnen zijn. 

Voorkomen en verbeteren

Samen met bedrijven ontwikkelen we apps en tools die mensen ondersteunen bij het voorkomen van ziekten. Ook willen we de kwaliteit van leven bij chronische ziekte verbeteren. Met het Diabetesfonds werken we daarom bijvoorbeeld aan een apparaat waarmee diabetespatiënten met behulp van licht hun bloedsuikerwaarde kunnen bepalen. Daardoor hoeven ze zichzelf niet zo vaak meer te prikken.

Samenwerking

De komende jaren willen we de ontwikkelde technologieën toepasbaar maken. Dat doen we samen met onder andere farmaceuten, ICT-bedrijven, diagnostiekbedrijven en zorgverzekeraars. Wij verwachten dat steeds meer partijen, zoals de farmaceutische industrie en de voedingsindustrie, gaan samenwerken in het kader van ziekte en gezondheid. Met die samenwerking kunnen we de zorgkosten terugdringen en de effectiviteit verhogen. Wilt u meer weten over wat wij doen op het gebied van ‘Predictive Health Technologies’? Lees hieronder verder of neem contact met ons op.

Nieuws

Prikkelbare darm mogelijk veroorzaakt door schimmels

23 juni 2017
Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben een andere samenstelling van darmschimmels dan mensen zonder deze aandoening. Deze disbalans staat in verband met de pijnklachten die optreden bij PDS.... Lees verder
Nieuws

Niet hoeveelheid maar ontstekingsstatus buikvet essentieel bij ontstaan obesitas-gerelateerde ziekten

20 februari 2017
Een overmaat aan voedingsstoffen kan leiden tot obesitas en daaraan verbonden ziekten. In veel landen heeft ruim een kwart van de volwassenen een vervette lever en loopt hierdoor gezondheidsrisico’s.... Lees verder
Nieuws

Nationale Gids TNO en ARTIS-Micropia over probiotica bij antibioticagebruik

17 november 2016
In ARTIS-Micropia is het startsein gegeven voor de ontwikkeling van een Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik. Dit gebeurde tijdens het symposium ‘Ken uzelf’. Medische... Lees verder

Dr. Peter van Dijken

Contact

Dr. Peter van Dijken

  • gezonde voeding
  • voedselveiligheid
  • innovatieve voedingsconcepten
E-mail

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.