Voedselveiligheid

Sneller incidenten opsporen, inschatten welke risico’s eraan komen en bij een crisis snel de gevaren in kaart brengen en maatregelen nemen. Daaraan werken we op het domein van voedselveiligheid. Zodat bedrijven hun producten verantwoord op de markt kunnen brengen en consumenten deze met vertrouwen kunnen eten. Hogere voedselveiligheid vermindert het aantal recalls, draagt bij aan de volksgezondheid en verlaagt de maatschappelijke kosten.

De samenstelling van ons voedsel wordt in hoog tempo complexer. Geert Houben, Principal Scientist bij TNO: “Spraken we een paar jaar terug nog van ketens, inmiddels spreken we van voedselnetwerken. We krijgen geen producten meer van de boer op de hoek. Groente wordt in Zuid-Amerika verbouwd, in China bewerkt, in Europa verwerkt en het uiteindelijke product koop je hier in de supermarkt. Deze netwerken maken het steeds complexer om te ontdekken waar producten vandaan komen. Dat vraagt om doordachte methoden die inzicht geven in gevaren.”

Methodes bij voedselveiligheid

TNO beschikt over methodes om:

  • Emerging risks zo vroeg mogelijk op te sporen, bijvoorbeeld met informatietechnologie
  • Complexe voedselmatrices snel te scannen op mogelijk gevaarlijke componenten
  • Snel de aard van contaminatie met micro-organisme te kunnen identificeren en opsporen waar deze vandaan komt.

Opsporen van emerging risks

Bij een crisis helpt TNO snel de bron achterhalen. Door snelle microbiële genomics of DNA-karakterisering achterhalen we snel welk ingrediënt in welke grondstof de oorzaak is. Het opsporen van emerging risks passen we al toe voor diverse overheden. Voor bedrijven is dit echter ook een interessante dienst omdat het maakt dat ze op hetzelfde informatieniveau als overheden kunnen opereren. Zeker voor multinationals in internationale netwerken biedt dit volop mogelijkheden.

Immuunziekten en immunologische mechanismen

Naast het voorkomen en beheersen van crisissen ligt een tweede grote uitdaging in de immuunziekten en immunologische mechanismen. Deze vormen een enorme bedreiging voor onze gezondheid. TNO werkt aan het beter begrijpen van de risicofactoren in voeding voor het ontstaan van immunologische ziekten en wil meer inzicht krijgen in de samenhang van de diverse factoren.

Nieuws

Onduidelijke voedseletiketten zorgen voor allergische reacties

18 juni 2018
Mensen met een voedselallergie krijgen door onduidelijke waarschuwingen op voedseletiketten regelmatig een allergische reactie. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en TNO onder 157 mensen met... Lees verder

Biomedical Health
Contact

Dr. Geert Houben

  • voedselallergie
  • allergie
  • voedingstoxicologie
  • immunotoxicologie
  • Risicobeoordeling en risicomanagement

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.