Zo maken we de gebouwde omgeving energiepositief

Thema:
Energie in de gebouwde omgeving

Het energiegebruik in Europa neemt toe en fossiele brandstoffen raken op. 40 procent van het energieverbruik vindt plaats binnen de gebouwde omgeving. Die moet in ons land in 2050 volledig energieneutraal zijn. Wij zetten onze kennis en expertise in voor energiepositieve gebouwen: duurzame gebouwen die energie produceren.

Extra energie opwekken met energiepositieve gebouwen

De verwarming, warm water en installaties in een gebouw zorgen voor gebouwgebonden energieverbruik. Om energieneutraal te zijn moet dit verbruik worden gecompenseerd door hernieuwbaar opgewekte energie. Daarmee is het CO2-neutraal.

Wij gaan voor energiepositieve gebouwen. Dit zijn duurzame gebouwen die energie produceren en zo het gebouwgebonden energieverbruik compenseren. Ook wekken deze gebouwen voldoende energie op voor al het eigen gebruik. Denk aan elektrische apparatuur, computers en verlichting. En ze genereren extra energie voor toepassing in andere sectoren, zoals industrie en transport.

Duurzame gebouwen realiseren vanuit 4 innovatiegebieden

Voor energiepositieve gebouwen bekijken we energie vanuit 4 invalshoeken:

  1. Voor energieopwekking werken we bijvoorbeeld aan zonnepanelen en alternatieven voor fossiele brandstoffen.
  2. Bij energietransport gaat het erom dat de plek waar energie wordt gewonnen (of opgewekt) zo dicht mogelijk bij de plek ligt waar de energie wordt gebruikt.
  3. Voor energieopslag richten we ons op warmtebatterijen die zonne-energie of windenergie opslaan.
  4. Voor energiegebruik ontwikkelen we concepten om warmte op te wekken of te hergebruiken. Ook bedenken we middelen die gebruikers helpen om efficiënter met energie om te gaan. En we werken aan oplossingen die woningen en bedrijfspanden niet alleen energiezuinig, maar ook prettig, leefbaar en gezond houden.

Aardgasvrije wijken

Voor het gasvrij maken van gemeenten is veel meer nodig dan technologische oplossingen. We dragen op verschillende manieren bij aan het realiseren van aardgasvrije wijken en een toekomst zonder CO2-uitstoot:

  • technologie voor energiepositieve gebouwen en renovatieconcepten
  • duurzame energieopwekking
  • slimme energiesystemen
  • beleidsondersteuning

Noord-Holland aardgasvrij

Hoe ondersteun je particuliere gebouweigenaren in de transitie naar een aardgasvrije woning? Je leest het in het rapport 'Noord-Holland aardgasvrij'.

Laat je verder inspireren

9 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO spin-off Cellcius wint prijs klimaatcoalitie Bill Gates

Informatietype:
Nieuws
4 oktober 2022

Cellcius, een spin-off van TNO die werkt aan de doortonwikkeling van warmtebatterijtechnologie voor energieopslag, wint Explorer Grant van Breakthrough Energy.

Energiebesparende tips voor koele woning in de zomer

Informatietype:
Nieuws
19 juli 2022

Actieve koeling in woningen, met bijvoorbeeld een airco, is vaak niet nodig. Lees welke effectieve manieren je zelf kan doen om je huis koeler te houden.

In de volgende versnelling naar een klimaatneutrale gebouwde omgeving

Informatietype:
Webinar
21 juni 2022
1 aflevering

Bekijk het webinar terug en kom alles te weten over onze nieuwe aanpak voor het slimmer, goedkoper en efficiënter verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Versneld op weg naar een klimaatneutrale gebouwde omgeving

Informatietype:
Artikel
Met de contingentenaanpak van TNO kan de gebouwde omgeving in Nederland een stuk sneller en goedkoper verduurzamen.

Installaties, componenten en energie monitoren

Informatietype:
Artikel
Benieuwd hoe installaties presteren? Met onze kennis en instrumenten monitoren we de prestaties en energie voor bouwers, ontwikkelaars of eindgebruikers.