Mark Huijbregts brengt duurzaamheidsbeoordeling naar hoger niveau bij TNO

Thema:
Circulaire waardecreatie
3 april 2023

Prof. Dr. Mark Huijbregts, hoogleraar Integrated Environmental Assessment aan de Radboud Universiteit, treedt per 1 april parttime in dienst bij TNO als Principal Scientist. Hij zal deze nieuwe rol bij TNO combineren met zijn functie als hoogleraar bij het Radboud Instituut Institute for Biological and Environmental Sciences (RIBES), die hij sinds 2010 bekleedt. Mark Huijbregts staat bekend als een van 's werelds toonaangevende experts op het gebied van levenscyclusanalyse en industriële ecologie.

Mark Huijbregts

“Deze samenwerking is een goed voorbeeld van hoe onderzoek direct kan bijdragen aan oplossingen in de samenleving, en hoe wetenschap kan bijdragen aan een duurzamere wereld”, zegt Mark Huijbregts. "Ik wil bijdragen aan wetenschappelijk bewezen oplossingen om de grote milieu-uitdagingen in onze samenleving aan te pakken."

Mark Huijbregts (Fotografie: Radboud Universiteit/ Dick van Aalst)

Methoden voor duurzaamheidsbeoordeling

De milieu-uitdagingen die Mark Huijbregts wil oplossen, zijn complex en met elkaar verbonden, en vereisen wetenschappelijk verantwoorde methoden voor beoordeling van duurzaamheid. Deze methoden zijn gebaseerd op levenscyclusmodellen: modellen die de milieueffecten van producten, diensten en technologieën over hun volledige levenscyclus (van productie en gebruik tot aan het einde van de levensduur) laten zien. Deze methoden en modellen zijn van essentieel belang om duurzame beslissingen te kunnen nemen in industrie en de samenleving.

TNO

Met (milieu)technische, economische en maatschappelijke expertise wil TNO overheden en bedrijven helpen om meer circulair en duurzaam te worden. De duurzaamheidsbeoordelingsmethoden worden geïmplementeerd in verschillende TNO programma's op gebied van energie- en materialentransitie, bijvoorbeeld de systeemtransitie naar circulaire plastic waardeketens en duurzame chemische industrie.

Wetenschappelijke kwaliteit

Mark Huijbregts gaat een spilfunctie vervullen in het verhogen van de wetenschappelijke kwaliteit in verschillende domeinen van TNO. Hij zal helpen bij het ontwikkelen van verbeterde en integrale duurzaamheidsbeoordelingen op weg naar een duurzamere toekomst (met een circulaire economie, duurzame levensstijl, veilig en duurzaam ontwerp). Hij zal ook bijdragen aan het beoordelen van verschillende ‘planetary limits’ – de limieten die onze planeet aankan met betrekking tot klimaatverandering, biodiversiteit en vervuiling – binnen TNO.

Laat je verder inspireren

85 resultaten, getoond 1 t/m 5

In Holland groeit een huis

Informatietype:
Insight
18 maart 2024
Tot 2030 moeten er in ons land zo’n 900.000 woningen worden gebouwd, zonder de CO2- en stikstofnormen te overschrijden. Woningen van biobased-materialen die op geïndustrialiseerde wijze worden geproduceerd kunnen daar een belangrijke rol in spelen.

Toepassing dissolutie om ABS plastics circulair te recyclen

Informatietype:
Insight
8 maart 2024

Samen met burgers houtrook in kaart brengen voor gerichte beleidsmaatregelen

Informatietype:
Insight
1 februari 2024

Werkelijke methaanuitstoot schepen op LNG hoger dan huidige regelgeving veronderstelt

Informatietype:
Nieuws
25 januari 2024

Cabauw de atmosferische supersite voor beter begrip van lucht en klimaat

Informatietype:
Insight
24 januari 2024