5,4 miljoen voor onderzoek naar gezondheidseffecten van micro- en nanoplastic
Het consortium MOMENTUM, een samenwerking van ZonMw, Health~Holland en TNO steekt 5,4 miljoen in onderzoek naar de gezondheidseffecten van micro- en nanoplastic.
Op maandag 11 januari 2021 is de kennisagenda ‘Wat doen microplastics in ons lichaam?’, aangeboden aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven. Hierin de oproep om dringend meer onderzoek te doen op het gebied van (de effecten op de gezondheid van) microplastic.
Onderzoek naar gezondheidseffecten van Microplastic
Nederland is een van de eerste landen die onderzoek naar de gezondheidseffecten van microplastic financiert. Dit is een mooie eerste stap, maar vervolgonderzoek is hard nodig. Fundamenteel onderzoek blijft belangrijk en moet daarnaast worden uitgebreid met onderzoek naar blootstelling.
Effecten micro- en nanoplastic
Het doel van het MOMENTUM-consortium is om de effecten van micro- en nanoplastic deeltjes (MNPs) op de gezondheid van de mens vast te stellen en uiteindelijk te voorkomen. Hiervoor worden allereerst methoden ontwikkeld om MNPs te analyseren en te meten in het menselijk lichaam, om vervolgens te onderzoeken waar in het menselijk lichaam deze plastic deeltjes eventueel opgenomen kunnen worden.
Het consortium MOMENTUM
MOMENTUM bouwt voort op de vijftien doorbraakprojecten die in het voorjaar van 2019 zijn gestart binnen het ZonMw-onderzoeksprogramma Microplastics & Health. In MOMENTUM werken onderzoekers van universiteiten, academische ziekenhuizen en onderzoeksorganisaties samen met bedrijven en belangrijke stakeholders.
Dit consortium is slechts een eerste kleine stap in de juiste richting voor meer vervolgonderzoek. De presentatie van de kennisagenda is eveneens een oproep aan betrokken partijen om te investeren in onderzoek. Om een verschil te kunnen maken is meer onderzoek nodig en samenwerking is hierin cruciaal.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Van plasticvrij naar toekomstbestendige plastics
De toenemende vraag naar plastics vereist een structurele verandering. Om dat te kunnen verwezenlijken presenteren we samen met Fraunhofer UMSICHT een whitepaper met vier strategische benaderingen voor een circulaire economie.


Circulaire economie door kwantificering van kunststofkwaliteit
De gamechanger in kunststofrecycling: TNO heeft een model ontwikkeld voor beter plastic recyclen: the Quality Model for Recycled Plastic.


TNO-blik op 2030: 50% van het plastic circulair
Onze ambitie voor 2030: 50% plastics circulair geproduceerd. Momenteel wordt nog 70% van de plastics verbrand. Dit kan snel beter. Ontdek hoe.


Autobanden en landbouwplastic met verpakkingen verrassend grootste bronnen microplastics
TNO's microplasticmodel heeft de grootste veroorzakers van microplastics in kaart gebracht. Ook is er inzicht voor maatregelen tegen microplastics.


124 miljoen voor aanpak van circulaire plastics
Het kabinet heeft de eerste fase van Circulaire Plastics NL definitief goedgekeurd en investeert 124 miljoen euro vanuit het Groeifonds. Met de uitvoering van Circulaire Plastics NL spannen de overheid, bedrijven en kennisinstellingen zich in voor het halen van de circulariteitsdoelen om 50% van alle plastics te recyclen in 2030. Ook streven ze ernaar dat er minder plastics naar de afvalverbranding gaan.