Informatietype:
Project
Thema:
Zonnetechnologie
Unit:
IND

Calosol: meer zonne-energie met nieuwe coating

In samenwerking met

AkzoNobel

In de EU is in totaal 120 miljard vierkante meter beschikbaar om zonlicht om te zetten in elektriciteit en warmte. Deze vierkante meters vind je vooral op daken en gevels. Samen met partners hebben we een methode ontwikkeld om gevels om te toveren tot een energiebron. Zo zijn gebouwen op een relatief goedkope manier energiepositief te maken.

Innovatief gebruik van het zonnespectrum

Kern van de oplossing is een innovatieve coating die we samen met AkzoNobel ontwikkelden. De huidige verf in de gebouwde omgeving reflecteert vaak de zon voor koeling. Door reflecteren te veranderen in absorberen is het mogelijk energie uit zonlicht te winnen. Onze experts hebben manieren ontwikkeld om het voor de mens onzichtbare deel van het zonnespectrum te benutten. Hierdoor kunnen zij alle kleuren maken die veel meer zonlicht absorberen. Bijvoorbeeld de kleur wit die een meer dan 30 procent hogere zonneabsorptie krijgt.

Huizen eenvoudig energiepositief maken

Zo’n 60 procent van de gebruikte energie in huizen en gebouwen gaat op aan verwarming. Hier is veel winst te behalen. Met de nieuwe coatingtechniek en speciaal ontwikkelde panelen is tussen de 40 en 100 procent van het zonlicht effectief te benutten. Dat is erg interessant voor renovaties. Meer dan 80 procent van de woningen in de EU is van vóór 1990 en slecht geïsoleerd. Met deze nieuwe methode zijn de huizen vrij eenvoudig energiepositief te maken. De investering is snel terugverdiend. En het is een goed alternatief voor een warmtepomp die draait op lucht of een bodemlus.

EU-project ENVISION

Wij coördineren het EU-project ENVISION dat het renovatieconcept momenteel ontwikkelt. Bij renovatie gaat het onder andere om het eenvoudig aanbrengen van een modulaire prefabconstructie. We pakken het huis als het ware in, voorzien het dak van zonnepanelen en gevels van zonnewarmtecollectoren. Daarnaast oogsten de ramen energie uit zonlicht. De komende tijd staan demonstraties van deze oplossingen in verschillende landen op het programma.

Interesse?

Wil je meer weten over de thermische zonnecollector in de gebouwde omgeving? Laat het ons weten en neem contact op met Roplh Segers.

Laat je verder inspireren

13 resultaten, getoond 1 t/m 5

Rendement van 30% bereikt met vier terminal perovskiet-silicium pv-tandemcellen

Informatietype:
Nieuws
26 september 2022

TNO, TU Eindhoven, imec en TU Delft, partners in Solliance, hebben de krachten gebundeld om de conversie-efficiëntie van tandemzonnecellen verder te verhogen tot voorbij de grenzen van de huidige commerciële fotovoltaïsche (pv) modules.

Waarom Europa zijn eigen zonnepanelen moet gaan produceren

Informatietype:
Artikel

De meeste zonnepanelen komen uit China. Tijd om de productie van zonnepanelen terug naar Europa te halen. Met slimme oplossingen van TNO.

Zonpositief webinars

Informatietype:
Webinar
2 augustus 2022
4 afleveringen

Bekijk 4 webinars over zonne-energie: zonne-energie op weg naar impact, innovaties in zonne-energie-technologie en betaalbare zonne-energie van elk oppervlak.

Nieuwe silicium zonnecellen

Informatietype:
Artikel
De meest toegepaste technologie voor zonnepanelen is kristallijn silicium. Ruim de helft van de zonnepanelen wereldwijd bevat TNO-technologie. Lees meer.

Zonnecellen voor aerospace-toepassingen

Informatietype:
Artikel
TNO werkt met verschillende partners aan zeer innovatieve concepten voor zonnecellen in Aerospace. Zoals zonnepanelen op drones.