Space & Scientific Instrumentation: aardobservatie, laser-satellietcommunicatie, astronomie

Van baanbrekend klimaatonderzoek, satellieten voor observatiesystemen tot non-invasief medisch onderzoek en de fabricage van chips. We hebben veel te danken aan optische wetenschappelijke instrumenten en ook aan het gebruik daarvan in de ruimtevaart. Nederland heeft een sterke internationale positie in het ontwikkelen en realiseren van innovatieve en optische instrumenten voor de ruimtevaart en de wetenschap.

TNO is vanaf de oprichting actief met geavanceerde optische instrumenten en ontwikkelt al meer dan 50 jaar instrumenten voor de ruimtevaart, astronomie, wetenschappelijk onderzoek en ook voor de maakindustrie. Met het realiseren van instrumenten voor het meten van de ozonlaag (GOME en TROPOMI) en een ruimtetelescoop (GAIA) als enkele herkenbare voorbeelden. Die meetinstrumenten dragen bij aan het aanpakken van belangrijke maatschappelijke issues, helpen de wetenschap vooruit en vormen de basis voor een hoogtechnologische industrie en werkgelegenheid in Nederland.

50 jaar Space onderzoek bij TNO

Toekomstperspectief

“TNO heeft de ambitie om samen met de industrie, de gebruikers en andere kennisinstellingen innovatieve optische instrumenten en bijbehorende (informatie-)systemen te ontwikkelen”, aldus programma directeur Henri Werij. Wij hebben een wereldwijd unieke expertise op het vlak van optica, optomechanica, optomechatronica en radartechnologie die ons in staat stelt bijzonder complexe, nauwkeurige en stabiele instrumenten te ontwikkelen voor extreme omstandigheden. Waarbij we ook de gegenereerde data modelleren, valideren en integreren.

Impact

De informatie die deze instrumenten zullen leveren helpen overheden in het effectiever aanpakken van issues op het gebied van klimaat, energie, mobiliteit, vrede en veiligheid. Die informatie stelt het bedrijfsleven in staat nieuwe diensten te ontwikkelen en de productie van de instrumenten (en de eventueel bijbehorende satellieten) zorgt voor hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland. “Dat is onze ambitie en daar gaan we de komende jaren hard aan werken”, stelt Werij enthousiast.

Interesse?

Wilt u meer weten over ons werk op het gebied van Space & Scientific Instrumentation? Kijk dan verder naar meer voorbeelden van ons werk, of neem contact met ons op.

Nieuws

Nieuwe technologie monitort luchtkwaliteit steden

05 juli 2019
TNO, Airbus Defense & Space Netherlands en S & T starten een samenwerking om innovatieve technologieën te ontwikkelen die steden overal ter wereld kunnen gebruiken om de luchtkwaliteit te monitoren.... Lees verder
Nieuws

Nederland ontwikkelt hardware voor detector zwaartekrachtsgolven

20 juni 2019
Nederland is in de race om hardware te leveren voor LISA, de eerste ruimtetelescoop voor zwaartekrachtsgolven die gepland staat voor lancering in 2034. NWO-instituten SRON en Nikhef hebben een contract... Lees verder
Nieuws

Airbus Nederland en TNO slaan handen ineen voor volgende generatie gigabit optische grondstations

09 november 2018
Tijdens de opening van de nieuwe Airbus productiefaciliteit voor ruimtetechnologie, maakten Airbus Nederland en TNO bekend samen de volgende generatie optische grondstations in de gigabit-range te gaan... Lees verder

Contact

Drs. Kees Buijsrogge

  • Optica
  • Photonica
  • optica banen
  • optisch ontwerp
  • optische systemen
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.