Space & Scientific Instrumentation: aardobservatie, laser-satellietcommunicatie, astronomie

Van baanbrekend klimaatonderzoek, satellieten voor observatiesystemen tot non-invasief medisch onderzoek, de fabricage van chips en satellietcommunicatie. We hebben veel te danken aan optische wetenschappelijke instrumenten en ook aan het gebruik daarvan in de ruimtevaart. Nederland heeft een sterke internationale positie in het ontwikkelen en realiseren van innovatieve en optische instrumenten voor de ruimtevaart en de wetenschap. 

TNO is vanaf de oprichting actief met geavanceerde optische instrumenten en ontwikkelt al meer dan 50 jaar instrumenten voor de ruimtevaart, astronomie, wetenschappelijk onderzoek en ook voor de maakindustrie. Met het realiseren van instrumenten voor het meten van de ozonlaag (GOME en TROPOMI) en een ruimtetelescoop (GAIA) als enkele herkenbare voorbeelden. Die meetinstrumenten dragen bij aan het aanpakken van belangrijke maatschappelijke issues, helpen de wetenschap vooruit en vormen de basis voor een hoogtechnologische industrie en werkgelegenheid in Nederland.

50 jaar Space onderzoek bij TNO

Toekomstperspectief

De ruimte speelt een cruciale rol in het dagelijks leven van iedereen op aarde. Satellieten voor communicatie, aardobservatie en astronomie worden een steeds crucialer onderdeel van de infrastructuur van onze planeet. In nauwe samenwerking met de industrie levert TNO Space & Scientific Instrumentation baanbrekende technologie voor instrumenten voor ruimtevaart en wetenschap. Kees Buijsrogge, directeur Space & Scientific Instrumentation: “Wij doen dit om luchtvervuiling en klimaatverandering tegen te gaan, om meer inzicht in het universum te krijgen, veilige breedbandconnectiviteit mogelijk te maken en economische groei te stimuleren.”

Impact

“Al meer dan 50 jaar ontwikkelen wij instrumenten van wereldklasse. Tientallen satellieten en grondgebaseerde telescopen zijn uitgerust met systemen die door TNO zijn ontworpen, gebouwd en getest. Onze technologie omvat spectrometers voor aardobservatie en optomechanische instrumenten. Ook leveren we hightech-onderdelen voor astronomie en optische communicatie.”

meer weten over ons werk op het gebied van Space & Scientific Instrumentation?

Lees dan verder naar meer voorbeelden van ons werk, of neem contact met ons op

Contact opnemen
Nieuws

TNO & Airbus NL tekenen MoU om terabit Optical Ground Station (OGS) naar de markt te brengen

04 december 2020
TNO en Airbus Defence and Space Netherlands (Airbus DS NL) slaan de handen ineen voor de ontwikkeling van een efficiënte en veilige oplossing voor het snelgroeiende dataverkeer. De commercialisering van... Lees verder
Nieuws

TNO levert optische module voor Sentinel-5-ruimtemissie

29 juli 2020
Vandaag draagt TNO, als eerste partij, een optische module voor het Sentinel-5-instrument over aan het Duitse Airbus Defence & Space dat het satellietinstrument in elkaar gaat zetten. Sentinel-5 wordt... Lees verder
Nieuws

Satellietmetingen maken ammoniakverdeling over Nederland inzichtelijk

23 april 2020
TNO maakt met dagelijkse satellietmetingen inzichtelijk hoe ammoniak zich verdeelt over Nederland. Emissies van ammoniak leveren de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse stikstofproblematiek maar... Lees verder

Whitepaper: Risicobeperking bij escalatie in de ruimte

Vier aanbevelingen om minder kwetsbaar te worden bij satellietuitval

Nu lezen
Contact

Drs. Kees Buijsrogge

  • Space
  • Scientific instrumentation
  • Earth observation
  • Remote sensing
  • Optical Satellite Communication

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.