Space & Scientific Instrumentation: aardobservatie, laser-satellietcommunicatie, astronomie

Van baanbrekend klimaatonderzoek, satellieten voor observatiesystemen tot non-invasief medisch onderzoek en de fabricage van chips. We hebben veel te danken aan optische wetenschappelijke instrumenten en ook aan het gebruik daarvan in de ruimtevaart. Nederland heeft een sterke internationale positie in het ontwikkelen en realiseren van innovatieve en optische instrumenten voor de ruimtevaart en de wetenschap.

TNO is vanaf de oprichting actief met geavanceerde optische instrumenten en ontwikkelt al meer dan 50 jaar instrumenten voor de ruimtevaart, astronomie, wetenschappelijk onderzoek en ook voor de maakindustrie. Met het realiseren van instrumenten voor het meten van de ozonlaag (GOME en TROPOMI) en een ruimtetelescoop (GAIA) als enkele herkenbare voorbeelden. Die meetinstrumenten dragen bij aan het aanpakken van belangrijke maatschappelijke issues, helpen de wetenschap vooruit en vormen de basis voor een hoogtechnologische industrie en werkgelegenheid in Nederland.

50 jaar Space onderzoek bij TNO

Toekomstperspectief

“TNO heeft de ambitie om samen met de industrie, de gebruikers en andere kennisinstellingen innovatieve optische instrumenten en bijbehorende (informatie-)systemen te ontwikkelen”, aldus programma directeur Henri Werij. Wij hebben een wereldwijd unieke expertise op het vlak van optica, optomechanica, optomechatronica en radartechnologie die ons in staat stelt bijzonder complexe, nauwkeurige en stabiele instrumenten te ontwikkelen voor extreme omstandigheden. Waarbij we ook de gegenereerde data modelleren, valideren en integreren.

Impact

De informatie die deze instrumenten zullen leveren helpen overheden in het effectiever aanpakken van issues op het gebied van klimaat, energie, mobiliteit, vrede en veiligheid. Die informatie stelt het bedrijfsleven in staat nieuwe diensten te ontwikkelen en de productie van de instrumenten (en de eventueel bijbehorende satellieten) zorgt voor hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland. “Dat is onze ambitie en daar gaan we de komende jaren hard aan werken”, stelt Werij enthousiast.

Interesse?

Wilt u meer weten over ons werk op het gebied van Space & Scientific Instrumentation? Kijk dan verder naar meer voorbeelden van ons werk, of neem contact met ons op.

Nieuws

Hoe ervaren we zwaartekracht op andere planeten?

14 mei 2018
Een aantal TNO’ers bereidt zich momenteel voor op een bijzonder avontuur: in de eerste week van juni voeren zij een experiment uit tijdens paraboolvluchten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het... Lees verder
Nieuws

GAIA maakt indrukwekkende 3D kaart van de Melkweg

26 april 2018
GAIA werd op 19 december 2013 gelanceerd door het European Space Agency (ESA) om de Melkweg 3d in kaart te brengen en informatie te verzamelen over de samenstelling van sterren en de aanwezigheid van planeten.... Lees verder
Nieuws

Nederland bouwt ondersteuningsstructuur grootste telescoop ter wereld

19 april 2018
VDL ETG Projects, onderdeel van VDL Groep, gaat de ondersteuningsstructuur bouwen voor de hoofdspiegel van de Extremely Large Telescope (ELT) van ESO (European Southern Observatory) in Noord-Chili. Het... Lees verder

Contact

Drs. Kees Buijsrogge

  • Optica
  • Photonica
  • optica banen
  • optisch ontwerp
  • optische systemen
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.