Informatietype:
Project
Thema:
Quantum technologie
Unit:
High Tech Industry

Onderzoeksinstituut QuTech

Status project

2014 - heden

In samenwerking met

TUDelft

QuTech is een samenwerkingsverband tussen TU Delft en TNO dat onderzoek doet op het gebied van quantumcomputing en quantuminternet. QuTech richt zich, in samenwerking met industriële partners, op wetenschappelijke uitdagingen en technologische problemen. We ontwikkelen theorieën en methoden om de uitdagingen bij het realiseren van quantumtechnologieën te overwinnen.

Realiseren van quantumtechnologie

QuTech is opgericht door TNO en TU Delft en is wereldwijd koploper op het gebied van onderzoek naar quantumtechnologie. QuTech werkt aan nuttige toepassingen met quantumtechnologie, zoals de eerste schaalbare quantumcomputer en veilig quantuminternet. QuTech beschikt over een hoogstaand hardwareplatform, theoretische tools, een excellent team en een gezamenlijk kenniscentrum met industriële partners.

Doelstellingen QuTech

QuTech werkt aan 4 doelstellingen die zijn vertaald in ‘roadmaps’. Deze dragen gezamenlijk bij aan het ontwikkelen van prototypes van quantumcomputers en quantuminternet:

1. Faul-Tolerant Quantum

  • Schaalbare quantumcomputers bouwen
  • Voorkomen van fouten in qubits en het automatisch corrigeren van fouten in qubits

2. Quantum Internet and Networked Computing

  • Het realiseren van quantuminternet
  • Het combineren met quantumcomputers voor dataveilig rekenen

3. Topological Quantum Computing

Het ontwikkelen van een speciaal type (topologisch) qubit, dat door zijn vorm beter tegen fouten is beschermd.

4. Shared Development (SD)

  • De technologie helpen te ontwikkelen naar hogere 'Technology Readiness'
  • Het integreren van systemen tot ‘demonstrators’ en prototypes
  • Het begeleiden van de vermarkting van kennis

Quantumcomputer in de cloud

QuTech ontwikkelde de eerste Europese quantumcomputer in de cloud. Het rekent als eerste in de wereld met een quantumprocessor gemaakt van schaalbare ‘spin qubits’. Omdat dit type qubit zo klein is kan het goed opgeschaald worden.

Online platform Quantum Inspire

Quantum Inspire is het online platform dat die quantumcomputer in de cloud voor iedereen toegankelijk maakt. Het platform geeft ook toegang tot een processor gemaakt van supergeleidende (‘transmon’) qubits. Die combinatie is uniek. De gebruiker kan experimenteren met quantum algoritmes en de processoren met elkaar vergelijken. Met Quantum Inspire wil QuTech de quantumcomputer zo snel mogelijk toegankelijk maken voor markt en maatschappij.

'De ontwikkeling van de quantumcomputer vereist een gezamenlijke inspanning van wetenschap, overheid, toegepaste kennisinstellingen en bedrijfsleven.'

Ronald Hanson

wetenschappelijk directeur van QuTech

Samenwerking bedrijfsleven

De samenwerking met het bedrijfsleven is essentieel bij de ontwikkeling van quantumtechnologie. Microsoft is een van de belangrijkste bedrijven die intensief met QuTech samenwerkt. TU Delft en TNO zijn dan ook blij dat het Microsoft Quantum Lab sinds 2019 is gevestigd op de Quantum-Campus (Q-Campus) in Delft. Ook Intel, de grootste chipfabrikant ter wereld, investeert sinds 2015 in het quantumonderzoek van QuTech. En op de Q-Campus, die rond QuTech is ontstaan, vestigen zich steeds meer internationale spelers en afsplitsingen van het instituut.

Bijdrage TNO

We zijn actief in alle roadmaps van QuTech. Vooral in het ondersteunen en beheren van de technologische ontwikkeling en in de integratie van de technologische ontwikkelingen in demonstrators voor quantumcomputers en quantuminternet. Zo faciliteren we de vermarkting van quantumtechnologie. Ook geven we externe partijen toegang tot QuTech demonstrators.

Logo QuTech

Laat je verder inspireren

6 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO-blik op 2030: Quantumtechnologie luidt nieuw tijdperk in

Informatietype:
Insight
29 augustus 2023

TNO wil voor 2030 een nieuw tijdperk van quantumtechnologie inluiden en innovaties stimuleren die in diverse sectoren een revolutie teweeg zullen brengen.

Duurzame, betaalbare medische apparatuur

Informatietype:
Insight
14 februari 2023

Als spin-off van het “Surgery for All” programma van de TU Delft, ontwerpt Layco medische apparatuur die niet alleen geschikt is voor hoge inkomenslanden.

Je gezondheidssituatie monitoren met behulp van licht: TNO ontwerpt draagbare optische sensoren

Informatietype:
Insight
13 januari 2023

Draagbare biosensoren die licht en detectoren gebruiken om real-time feedback te geven over onze gezondheid. Ze zijn niet alleen een handig hulpmiddel om gezondheidsproblemen te voorkomen, sommige mensen hebben er zelfs hun leven aan te danken.

Zevenjarig quantum-onderzoeksprogramma van start bij TNO

Informatietype:
Insight
28 november 2022

TNO coördineert Qu-Test, een netwerk van RTO's en NMI's, gefinancierd vanuit het Quantum Flagship en bedoeld om de Europese concurrentiepositie op het gebied van quantumtechnologie te versterken.

Quantum Applicatie Lab brengt quantumtechnologie versneld naar de samenleving

Informatietype:
Nieuws
24 maart 2022

Organisaties die willen onderzoeken welke toekomstige voordelen zij kunnen behalen met de quantumcomputer kunnen vanaf vandaag terecht bij het Quantum Applicatie Lab (QAL). Het QAL is een publiek-private samenwerking met als doel om quantumcomputers toepasbaar te maken voor gebruikers uit verschillende sectoren. Het lab verschaft partijen toegang tot specifieke kennis en technische infrastructuur om de voordelen van quantumtechnologie voor hun vakgebied concreet te gaan verkennen. De initiatiefnemers van het Lab zijn de Universiteit van Amsterdam, het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), TNO, SURF, TU Delft, het Netherlands eScience Center en IBM Quantum.