Klimaatneutraal energiesysteem voor Nederland
Hoe ziet onze duurzame toekomst eruit en met welk beleid? Wel of geen kernenergie in Nederland? Hoe gaan we versneld van aardgas af? In dit webinar onder leiding van TNO-collega Katharina Andres geeft Martin Scheepers, auteur van de whitepaper: 'Een klimaatneutraal energiesysteem voor Nederland', een beeld van ons toekomstig energiesysteem met onder andere het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, groene waterstof en eventueel kernenergie.
Twee toekomst scenario’s
Om een te grote opwarming van de aarde te voorkomen zullen de broeikasgasemissies sneller naar beneden moeten. Om dat te bereiken hebben zowel de Europese Commissie als het kabinet de doelstellingen inmiddels flink aangescherpt: zo moeten de broeikasgasemissies al in 2030 met tenminste 55% omlaag en zal ons land in 2050 klimaatneutraal moeten zijn. Bovendien staat kernenergie weer op de politieke agenda en de huidige actualiteiten rondom aardgas zijn reden voor TNO de 2 jaar geleden opgestelde toekomstscenario's te actualiseren.
Eén conclusie blijft onverkort overeind: een scenario met hogere ambities leidt niet tot hogere kosten. In dit webinar geeft TNO Martin Scheepers, de auteur van de scenario’s studie, toelichting op het onderzoek en hij gaat in gesprek. Daarnaast geven de volgende gasten een korte reflectie op deze vernieuwde scenario’s studie vanuit hun vakgebied:
- Annelies Bobeldijk, Ministerie van Economische Zaken: de rol van de overheid en beleid
- Henri Bontenbal, Lid van de Tweede Kamer voor het CDA; agenderen en rol overheid
- Frank Kuijpers, Sabic: verduurzaming industrie en gebruik en hergebruik van plastic
- Wilco van der Lans, Havenbedrijf Rotterdam: verduurzaming Rotterdamse Haven
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Innovatietrends in verduurzaming gebouwde omgeving
Hoe staat het met de ontwikkelingen in de energietransitie ten aanzien van verduurzaming in de gebouwde omgeving? Waar staat Nederland ten aanzien van de ambities in het Klimaatakkoord?


Energietransitie groeiende samenwerking overheid en industrie
De industrie moet veel sneller verduurzamen. Weliswaar is deze sector er tussen 1990 en 2020 in geslaagd de uitstoot van CO2 ten minste met 25% te verminderen, maar in absolute getallen gaat het nog steeds om tientallen megatonnen per jaar. In het Klimaatakkoord hebben overheid en bedrijfsleven afspraken gemaakt de emissies verder te reduceren. Als innovatie- en kennis partner ondersteunt TNO ministeries, provincies, gemeenten en regio’s effectief beleid te voeren. Ook brengen we publieke en private partijen bij elkaar om de versnelling te realiseren. Daarvoor ontwikkelt TNO Green Prints:
een blauwdruk met oplossingen voor het vergroenen van de industrie.


Onafhankelijk van Russisch gas? Een overzicht van opties | TNO
Sturing elektriciteitsvraag veelbelovende optie voor toekomstige behoefte flexibiliteit van elektriciteitssysteem
De energietransitie moet sneller

