Windenergie

Om de gevolgen van klimaatverandering te beperken werkt Nederland aan een energiesysteem dat in 2050 geen CO2 uitstoot. Dan wordt er vooral veel hernieuwbare energie uit zon en wind geproduceerd. Windenergie vormt daarvan de hoofdmoot, vooral op zee. TNO ondersteunt zowel de overheid als de energiesector met advies, onderzoek en ontwikkeling om de realisatie van windenergie te versnellen.

Sparren over dit onderwerp?

Jan Willem Wagenaar gaat graag met je in gesprek.

Volg de laatste ontwikkelingen

10 resultaten, getoond 6 t/m 10

Winstgevendheid offshore wind in 2030 niet vanzelfsprekend

Informatietype:
Nieuws
17 november 2022

Uit een nieuwe TNO-studie blijkt wind op zee niet in alle gevallen winstgevend te zijn. TNO onderzocht aan de hand van scenario’s de commerciële haalbaarheid van windenergie op zee in 2030.

Team i-Botics strijdt voor $10M in ANA Avatar XPRIZE Competitie

Informatietype:
Nieuws
3 juni 2022
Team i-Botics werkt toe naar een visie waarin afstand sociale verbondenheid niet in de weg hoeft te staan

TNO en Universiteit Twente gaan meer samenwerken op robotica, cybersecurity en diagnostiek

Informatietype:
Nieuws
16 december 2021
TNO en de Universiteit Twente tekenen een Memorandum of Understanding waarmee het voornemen op een intensieve en langdurige samenwerking wordt geformaliseerd.

Samenwerking Noordzeelanden versnelt energietransitie op de Noordzee

Informatietype:
Nieuws
6 september 2021

De Noordzee moet de drijvende kracht worden achter de Europese energietransitie en straks een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Er zijn tal van kansen om de offshore energiesystemen slim en duurzaam te combineren en te hergebruiken bijvoorbeeld met waterstofproductie en windenergie. TNO heeft met onderzoeksorganisatie Net Zero Technology Center uit het Verenigd Koninkrijk het initiatief genomen voor One North Sea, een platform voor internationale samenwerking tussen de landen aan de Noordzee.

HyDelta: Nieuw onderzoeksprogramma voor waterstofinfrastructuur

Informatietype:
Nieuws
20 januari 2021

De grootschalige inzet van groene waterstof versnelt de energietransitie. Het is een alternatief voor aardgas en kan helpen om grootschalig wind- en zonne-energie in ons energiesysteem te brengen. TNO doet binnen het nieuwe landelijk onderzoeksprogramma HyDelta onderzoek naar productie, transport en opslag van groene waterstof. Dit draagt bij aan de klimaatdoelstellingen waarvoor Nederland zich gesteld ziet.