Windenergie
Om de gevolgen van klimaatverandering te beperken werkt Nederland aan een energiesysteem dat in 2050 geen CO2 uitstoot. Dan wordt er vooral veel hernieuwbare energie uit zon en wind geproduceerd. Windenergie vormt daarvan de hoofdmoot, vooral op zee. TNO ondersteunt zowel de overheid als de energiesector met advies, onderzoek en ontwikkeling om de realisatie van windenergie te versnellen.

Volg de laatste ontwikkelingen
Nieuwe ontwikkeling in recycling windturbinebladen
Een nieuw gestart project wil een commercieel levensvatbare en schaalbare oplossing vinden voor het dreigende overschot aan afgedankte windturbinebladen. Het EoLO-HUBs (End of Life through Open HUBs) project zal 4 jaar duren.


Combinatie offshore wind en drijvende zonnepanelen om kosten groene waterstof te verlagen
Nieuw onderzoeksproject SENSE-HUB, onder leiding van TNO, onderzoekt hoe de integratie van verschillende energiesysteemmodules op de Noordzee tot een toekomstig stabiel en betrouwbaar energiesysteem kan leiden. Er wordt gekeken naar de synergie tussen offshore wind, zonnepanelen en waterstofproductie op zee.


Recycling boormonsters windmolenparken voor nieuwe kansen op zee
Met hulp van RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, heeft de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, een enorme set aan boormonsters van offshore windmolenparken gekregen.


Winstgevendheid offshore wind in 2030 niet vanzelfsprekend
Uit een nieuwe TNO-studie blijkt wind op zee niet in alle gevallen winstgevend te zijn. TNO onderzocht aan de hand van scenario’s de commerciële haalbaarheid van windenergie op zee in 2030.

