Tweede druk fietsexcursie: geologie ontdekken op de fiets
Geologie is vaak dichterbij dan je je realiseert. De loop van een rivier, de vormen in een landschap, de gebruikte bouwmaterialen in gebouwen: het heeft allemaal te maken met geologie en de opbouw van de ondergrond. Nieuwsgierig hoe dit zit in de omgeving van Utrecht? De Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, maakte een geologische fietsexcursie.
Meer informatie
Kijk hier voor meer info over de tweede druk van de fietsexcursie
“We laten je graag op een laagdrempelige manier kennismaken met de Nederlandse ondergrond,” licht auteur Jeroen Schokker toe. Hij vervolgt: “Dit is de tweede gewijzigde druk. We lanceerden de fietsexcursie in 2020 en zijn in één seizoen al door de voorraad heen. Al fietsend kun je je hart ophalen aan de geologie die je onderweg tegenkomt. De route van circa 42 km gaat via dertien excursiepunten over de Utrechtse Heuvelrug en door het Kromme Rijngebied. Ik hoop dat je na het fietsen van deze route met andere ogen naar het landschap kijkt.”
Al fietsend kun je je hart ophalen aan de geologie die je onderweg tegenkomt.
Ontspannen leren over geologie
De geologische ontwikkeling van Midden-Nederland wordt verteld aan de hand van de goed zichtbare landschappelijke variatie in het gebied. Naast een aardkundige inleiding biedt de gids een uitneembare kaart van de excursieroute. Hierop staat ook praktische informatie vermeld, zoals de fietsknooppunten, musea en een selectie van horeca onderweg.
Verkrijgbaarheid
Karin Sluyzer, vestigingsmanager bij de VVV Kromme Rijnstreek en (mede)verkoper van de route: “We zijn blij met de nieuwe druk voor de zomer 2021, want we zien dat veel fietsers het leuk vinden om wat te leren over het landschap waar ze doorheen fietsen.” Bekijk voor informatie over de verkrijgbaarheid van de fietsroute de website van grondwatertools.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Nieuwe kaart zeebodemsediment voor beter beheer Noordzee
De Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, heeft met behulp van geavanceerde technologie de onderwaterbodem nauwkeurig digitaal in kaart gebracht. Overheden en bedrijven kunnen zo betere beslissingen nemen over activiteiten in de Noordzeebodem.


Energiesystemen in ondergrond oplossing voor kleinschalige warmtenetten
Kan een gesloten energiesysteem in de diepe ondergrond gebruikt worden als kleinschalig collectief warmtenet? TNO, Itho Daalderop, Encor, EBN, TuGeo, Actium en Bentoniet Fabriek zijn recent gestart met een project om een warmtenetconcept te ontwikkelen dat modulair uitgerold kan worden.


Geologische kaart van het Koninkrijk der Nederlanden
De nieuwe Geologische kaart van het Koninkrijk der Nederlanden is beschikbaar. De stand van de kennis van de Nederlandse ondergrond wordt door de Geologische Dienst Nederland (GDN) samengevat in een overzichtskaart die maar één keer in de paar decennia wordt uitgebracht.


Collectieve duurzame warmtesystemen technisch haalbaar en maatschappelijk aanvaardbaar
Het driejarige innovatieprogramma WarmingUP laat zien dat collectieve duurzame warmtesystemen technisch haalbaar en maatschappelijk aanvaardbaar zijn. Anders verwarmen dan met aardgas vereist nieuwe infrastructuren en regels.


Recycling boormonsters windmolenparken voor nieuwe kansen op zee
Met hulp van RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, heeft de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, een enorme set aan boormonsters van offshore windmolenparken gekregen.

