Floriade 2022: biobased & circulair wonen door de ogen van TNO

Thema:
Houtbouw
14 april 2022

Durf jij radicaal anders te kijken naar hoe een woning wordt gebouwd? Wij wel. Daarom staat TNO dit jaar van 14 april tot en met 9 oktober op de Floriade, samen met The Exploded View en het Natural Pavilion.

Wat kunnen we met verschillende afvalstromen en biobased materialen? Is het mogelijk daar nieuwe materialen van te maken en huizen te bouwen die technisch even goed presteren/voldoen als huizen die we nu met traditionele bouwproducten bouwen. Hoe kunnen deze producten verder worden ontwikkeld en opgeschaald. Dat zijn vragen waar we ons binnen TNO over buigen.

TNO werkt vanuit het programma Emissieloos Bouwen mee aan The Exploded View en het Natural Pavilion. Negen materialen toegepast in The Exploded View worden doorontwikkeld in een project met TNO. Als experts op het gebied van biobased en circulair bouwen werken we samen met de bouwsector aan verdere verduurzaming van bouwproducten.

Natural Pavilion

natural-pavilion
Het Natural Pavilion

Met de partners die het Natural Pavilion realiseren, werken we samen aan het verbeteren van het productieproces van houten module bouw en meten van prestaties.

Het Natural Pavilion introduceert de ‘HoutKern Bouwmethode’, een circulair bouwconcept om snel, duurzaam en tegen lage emissie veel nieuwe woningen te bouwen. Het is een modulair systeem waarbij grote modules als ‘bouwstenen’ in verschillende opstellingen kunnen worden gebouwd tot wel 80 meter hoog.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van zogenaamd ‘droge’ verbindingen; dit zorgt ervoor dat de modules flexibel hergebruikt kunnen worden en sluit goed aan bij de circulaire bouweconomie van toekomst waarbij herbestemming van huizen en andere gebouwen steeds vaker zal plaatsvinden. Als je meer wilt weten over de prefab bouw met houten units, kom dan naar het Natural Pavilion.

Neem contact op met Ron Oorschot, [email protected], voor meer informatie over de TNO toepassingen binnen het Natural Pavilion.

The Exploded View

Een aantal producten binnen The Exploded View zit in een vergevorderd stadium en is bijna marktrijp. Nu zijn ze klaar voor de volgende stap! Kom jij meedenken hoe we die kunnen gaan zetten? Kom dan naar de Floriade tussen 14 april en 9 oktober en bezoek TNO bij The Exploded View.

The Exploded View is vormgegeven als een levensgroot huis. Het is een live research en storytelinstallatie waar meer dan 100 verschillende ontwikkelingen vanuit biobased en restmateriaal samenkomen.

The Exploded View durft opnieuw te kijken naar de realisatie van een woning, trekt deze uit elkaar en bouwt de woning opnieuw op met circulaire toepassingen en biobased materialen. Er wordt ontdekt en uitgeprobeerd, geleerd van dingen die niet werken en dingen die wel werken - de mogelijkheden zijn eindeloos.

Neem contact op met Sanne van Leeuwen voor meer informatie over de TNO toepassingen binnen The Exploded View.

Rondleiding door The Exploded View Beyond Building

Laat je door Lucas de Man rondleiden door The Exploded View Beyond Building

TNO en partners over biobased bouwen

Op de Dutch Design Week spraken we onze expert Sanne van Leeuwen en verschillende partners over biobased bouwen. Bekijk de video hieronder.

Laat je verder inspireren

11 resultaten, getoond 6 t/m 10

Bouwinnovatie Lab geopend op TU Delft Campus

Informatietype:
Nieuws
6 oktober 2021
In het lab worden innovaties ontwikkeld en onderzoek gedaan op het gebied van bouwmaterialen, klimaatsystemen en constructies.

Effectieve aanpak van funderingsproblematiek: kennisagenda in zicht

Informatietype:
Nieuws
16 juli 2021

Hoge gebouwen vangen veel wind; monitorprogramma HiViBE van start

Informatietype:
Nieuws
15 juni 2021

TNO lanceert spin-off voor automatische scheurdetectie in metselwerk

Informatietype:
Nieuws
31 maart 2021

Onderzoek naar mogelijk besmettingsrisico diverse theateropstellingen

Informatietype:
Nieuws
8 maart 2021