Sensormat: vitale lichamelijke functies contactloos meten
Het meten van vitale functies als hartslag en ademhaling zijn doorgaans een momentopname en is er altijd apparatuur voor nodig die met het lichaam is verbonden. Het zou mooi zijn als je bijvoorbeeld baby’s thuis of patiënten in een ziekenhuis continu zou kunnen monitoren, zonder pleisters, slangetjes of snoertjes. Dat kan nu met de bij TNO in Holst Centre ontwikkelde sensormat.

Hartslag, ademhaling, houding
De mat zit vol sensoren, geprint op een ultradunne folie die verwerkt wordt in of gelegd onder een speciale matras. Behalve hartslag en ademhaling zijn ook houding en bewegingen van de persoon te detecteren. Door op tal van plekken in de hypergevoelige mat de druk van het lichaam te meten is af te leiden of bijvoorbeeld een baby al dan niet rustig slaapt. Ouders krijgen op hun smartphone nauwkeurige, realtime informatie over hoe hun kind ligt en ademt. Een volgende stap is het toevoegen van sensoren om bloeddruk, lichaamstemperatuur en vochtigheid meten.
Comfortabele methode
Aan de basis van de sensormat ligt de technologie van geprinte elektronica, waar TNO in Holst Centre vergaand in is gespecialiseerd. Daardoor is een groot ultradun oppervlak van sensoren te voorzien. In de mat zijn enkele honderden zogeheten piëzo-elektrische sensoren geprint. Omdat de ondergrond zacht en flexibel is, is het voor de patiënt comfortabel. De sensormat meet op een contactloze manier vitale functies en activiteiten zonder dat de persoon er iets van merkt. Behalve in een bed kan de sensormat ook worden geïntegreerd in de zitting en rugleuning van een bureau- of autostoel om functies, activiteiten of alertheid te monitoren.
Over langere periode meten
Realtime informatie over de conditie van kind of patiënt is nuttig, maar door de gegevens over langere tijd te verzamelen zijn veel meer toepassingen mogelijk. Er ontstaat een duidelijk beeld van slaapgedrag, groei en andere belangrijke indicatoren van iemands gezondheid en zijn er patronen te herkennen. Die kunnen weer een voorspelling zijn voor mogelijke aandoeningen. Dankzij de diepgaande kennis van TNO op het gebied van ict en slimme algoritmen is het verzamelen en gebruiken van de data op een absoluut veilige manier te realiseren.
Patiënten thuis monitoren
De sensormat kan een belangrijke rol spelen in de gezondheidszorg en het reduceren van kosten. Bedlegerige patiënten kunnen in veel gevallen sneller naar huis, omdat ze daar constant contactloos worden gemonitord. Een andere mogelijke toepassing is de flexibele en rekbare geprinte sensoren in de kleding van topsporters verwerken om met de verkregen data hun prestaties te verbeteren.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Jonger naar de tandarts, later minder gaatjes
Uit onderzoek van UMCG, TNO en de Erasmus Universiteit blijkt dat kinderen die vanaf de doorbraak van het eerste tandje naar de tandarts of mondhygiënist worden verwezen, op 5-jarige leeftijd minder beginnende gaatjes hebben dan kinderen die niet worden verwezen.


Mentale gezondheid van kinderen op een wetenschappelijk onderbouwde manier versterken
Er is steeds meer aandacht voor het belang en de effecten van een goede mentale gezondheid van kinderen. TNO werkt al decennia, samen met belangrijke stakeholders, aan de ontwikkeling en implementatie van evidence-based interventieprogramma’s om de weerbaarheid van kinderen van alle leeftijden te vergroten.


Werkgevers laten mogelijkheden onbenut om gelijke kansen in loopbaanontwikkeling te bevorderen
TNO onderzocht, op verzoek van het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, wat organisaties concreet doen om behoud en loopbaanontwikkeling van medewerkers met een migratieachtergrond te bevorderen en in hoeverre dit aansluit bij wat experts zeggen dat effectief is.


VitalTissue ontvangt ZonMW Parel
Op 8 mei ontving het ZonMw-project VitalTissue een Parel. Het consortium werkte een plan uit, waarmee meer onderzoekers voor hun experimenten gebruik kunnen gaan maken van menselijk restweefsel dat overblijft na operaties in ziekenhuizen.


Persoonlijk diabetesplan Ancora Health dankzij 360 methodologie
Met behulp van TNO’s kennis van onder meer diabetypering wil Ancora Health een diabetes leefstijlprogramma binnen de zorg implementeren.

