Solar Energy: ‘Ieder oppervlak genereert elektriciteit'

De expertisegroep Solar Energy (SE) te Petten ontwikkelt en industrialiseert technologie voor de productie en integratie van kristallijn-silicium PV. Ons doel is om door middel van innovatie snelle en grootschalige toepassing van zonne-energie mogelijk te maken. Wij doen R&DD samen met partners in (inter)nationaal verband en vormen een effectieve brug tussen de universiteit, de industrie (van lab naar fab en van lab) en de toepassing.


Een kijkje achter de schermen bij onze expertisgroep Solar Energy

In meer dan de helft van het aantal wereldwijd gefabriceerde zonnemodules zit technologie gebaseerd op onze kennis. Daarnaast spelen wij een sleutelrol bij nationale consortia op het gebied van toepassing van PV. Wij werken op tal van onderwerpen (PV-toepassingen en systeemintegratie, moduletechnologie, ‘mass customization’ en hybride tandemtechnologie) nauw samen met de STA-groep in Eindhoven.

Lees meer over zonnestroom bij TNO

Lees meer

Zonne-energie innovatie door nieuwe Celtechnologie

Wij werken intensief samen met meerdere machine- en materiaalontwikkelaars. Zo hebben we in het recente verleden samen met Tempress een hoog-efficiënte en nieuwe generatie silicium zonneceltechnologie ontwikkeld (TOPCon genaamd) en deze tot op niveau van een pilotline bewezen. Deze zogenaamde TOPCon technologie wordt op dit moment door een belangrijke fabrikant geïndustrialiseerd.

We richten ons binnen de celtechnologie steeds meer op geavanceerde en impactvolle onderwerpen zoals transparante passiverende contacten, als aanvulling op of opvolging van TOPCon-technologie. Maar we kunnen dit ook toepassen in onze ontwikkeling van de veelbelovende tandemtechnologie. Dit onderzoek aan de volgende generatie zonnecellen versterkt ook de Nederlandse kennispositie aan de universiteiten waar wij intensief mee samenwerken.

Moduletechnologie, integratie en toepassingen

Sinds een flink aantal jaren richten we ons als groep sterk op het toepasbaar maken van PV-modules, -systemen en -applicaties voor verschillende doelen. We hebben een sleutelrol in de nationale consortia (Zon op Water, Zon in landschap, Zon op Infra, Zon op gebouw) die zich ten doel stellen om de integratie van PV

DSD-PV panelen – copyright Eric de Vries

overal mogelijk te maken. Wij richten ons op nieuwe geïntegreerde toepassingen die vernieuwend, multifunctioneel en aantrekkelijk zijn. Om dit in de toekomst nog verder te kunnen uitbouwen zijn we in 2019 met de bouw van een geheel nieuw lab gestart. De tijd van ‘one size fits all’ is voorbij. Met onze nieuwe lab zijn wij in staat PV-modules, of beter nog PV-elementen, van verschillende vormen (o.a. 3D gekromd) en kleuren te ontwikkelen voor integratie in bijvoorbeeld bouwelementen, infrastructuur, voertuigen en in het landschap. Bij dit laatste onderzoeken wij het duaal gebruik van land met als doel een ECO-positief effect van het gebruik van zonnepanelen na te streven. In plaats van ons te richten op de laagste kosten van PV wordt de waarde van PV (integratiepotentie, publiek enthousiasme, kosten, etc.) steeds prominenter in ons programma.

Onze Expertises

De medewerkers van Solar Energy hebben state-of-the-art kennis van de industriële processen om zonnecellen en modules te maken. We hebben de knowhow en faciliteiten om (outdoor) testen van modules uit te voeren en kunnen middels modellen en evaluaties de energieopbrengst van systemen berekenen.

Via het uitvoeren van versnelde levensduurtesten van PV-modules kunnen wij de betrouwbaarheid testen en op basis van opgedane kennis de degradatie minimaliseren. We zijn bekend vanwege onze bifaciale zonnemodules (zie het grootste bifacial geluidsscherm in Uden) en de door ons ontwikkelde back-contact modules, die een enorme vormvrijheid geven in toepassingen (autodak Lightyear One). Ook geven we veelvuldig advies en verklaren we allerlei issues gerelateerd aan het gebruik van PV (O&M, LCOE etc).

Lees meer over onze Solar Energy expertises.

Onze faciliteiten

Gefinancierd door de provincie Noord-Holland en het Rijk gaan we in 2021 een nieuwe faciliteit openen voor zowel cel- als moduletechnologie en voor het monitoren van nieuwe geïntegreerde PV-elementen. Samen met Equinor en Sabic hebben we een testsite voor floating PV in het Oostvoornse Meer. Door in de praktijk te toetsen kunnen we helpen bij de realisatie van een optimaal ontwerp dat betrouwbaarheid maximaliseert en kosten (onderhoud) en ecologische effecten minimaliseert.

Met onze huidige faciliteiten kunnen we zelf kristallijne cel- en moduleconcepten maken. We beschikken over een cleanroom en apparatuur om de verschillende celconcepten (Topcon, HIT, Metaaloxide, H-patroon en Back Contact) te karakteriseren.

Lees meer over onze Solar Energy faciliteiten.

Meer weten over ons Solar Energy programma?

Neem contact op met Henny Welleman ›

Contact opnemen

In ons Solar Lab in Petten werken we aan innovaties op het gebied van zonne-energie.

Expertise

Solar Energy expertise

Lees verder
Expertise

Solar Energy faciliteiten

Lees verder
Ons werk

Solar Highways: geluidsscherm produceert energie

Wereldprimeur met Solar Highways: een geluidsscherm langs de snelweg van 400 meter lang en vijf meter hoog waarin 1.600 vierkante meter zonnecellen zijn verwerkt die aan beide kanten zonlicht omzetten... Lees verder
Ons werk

Personenauto’s op zonne-energie: zonnecellen in carrosserie

Lightyear One, een van 's werelds eerste auto's op zonne-energie, wordt in 2022 verwacht. Lightyear werkt samen met TNO aan de ontwikkeling van technologie om meer dan 800 zonnecellen naadloos te integreren... Lees verder
Expertisegroepen
Contact

Dr. Mark Overwijk