Windenergie
Om de gevolgen van klimaatverandering te beperken werkt Nederland aan een energiesysteem dat in 2050 geen CO2 uitstoot. Dan wordt er vooral veel hernieuwbare energie uit zon en wind geproduceerd. Windenergie vormt daarvan de hoofdmoot, vooral op zee. TNO ondersteunt zowel de overheid als de energiesector met advies, onderzoek en ontwikkeling om de realisatie van windenergie te versnellen.

Volg de laatste ontwikkelingen
Windmetingen en validatietechnieken
Voordat een windturbine op de markt komt, moet deze zijn goedgekeurd. TNO is een van de weinige instanties die windturbines mag certificeren.


Toepassen robotica verhoogt veiligheid en verlaagt kosten onderhoud
Onderhoud aan windturbines zonder menselijk ingrijpen. TNO ontwikkelt concepten met robotica.


Veel potentie wereldwijd voor drijvende windturbines
Als de zee erg diep is, zijn drijvende windmolenparken een oplossing. TNO doet onderzoek naar de mogelijkheden van drijvende windturbines die met ankerlijnen aan de bodem zijn bevestigd.


Offshore windenergie
Om de doelstellingen voor windenergie te halen is nieuwe technologie nodig. TNO werkt aan nieuwe technieken en methoden.


Windparken in synergie met maatschappij en omgeving
Het doel van TNO is om ervoor te zorgen dat de toekomstige windparken zoveel mogelijk met respect voor al die partijen, voor alles natuur en milieu, worden gebouwd.

