Windenergie

Om de gevolgen van klimaatverandering te beperken werkt Nederland aan een energiesysteem dat in 2050 geen CO2 uitstoot. Dan wordt er vooral veel hernieuwbare energie uit zon en wind geproduceerd. Windenergie vormt daarvan de hoofdmoot, vooral op zee. TNO ondersteunt zowel de overheid als de energiesector met advies, onderzoek en ontwikkeling om de realisatie van windenergie te versnellen.

Sparren over dit onderwerp?

Jan Willem Wagenaar gaat graag met je in gesprek.

Volg de laatste ontwikkelingen

30 resultaten, getoond 6 t/m 10

Wind op zee onder druk

Informatietype:
Webinar
31 december 2022
1 aflevering

Offshore windenergie groeit enorm, maar bij die groei komen verschillende uitdagingen kijken. Om de waarde van grote volumes windenergie in het toekomstige energiesysteem te maximaliseren, is het noodzakelijk dat er positieve business cases mogelijk zijn voor ontwikkelaars.

Winstgevendheid offshore wind in 2030 niet vanzelfsprekend

Informatietype:
Nieuws
17 november 2022

Uit een nieuwe TNO-studie blijkt wind op zee niet in alle gevallen winstgevend te zijn. TNO onderzocht aan de hand van scenario’s de commerciële haalbaarheid van windenergie op zee in 2030.

TNO-innovatie biedt afgedankte windturbinebladen circulaire toekomst

Informatietype:
Insight
17 oktober 2022

Windenergie zit in een stroomversnelling. TNO is vergevorderd met een veelbelovende oplossing voor het recyclen van afgedankte windturbinebladen.

Beeld: Brightlands Materials Center

Digitalisering verbetert ontwerp en onderhoud windparken

Informatietype:
Artikel

Voor het ontwerp van windturbines en vervolgens het efficiënt opereren van windparken maakt TNO gebruik van digitalisering.

Windmetingen en validatietechnieken

Informatietype:
Artikel

Voordat een windturbine op de markt komt, moet deze zijn goedgekeurd. TNO is een van de weinige instanties die windturbines mag certificeren.