Prevention, Work & Health: innovaties om mensen gezond te houden

Gezonde mensen zijn gelukkiger en presteren beter, dat is algemeen bekend. Maar hoe houd je mensen in iedere fase van hun leven zo gezond mogelijk? En hoe zorg je ervoor dat werkenden actief en productief aan het werk blijven? Paulien Bongers, director Prevention, Work & Health, ziet dat als haar uitdaging: “We zullen de komende jaren de zorg anders moeten inrichten. Alleen door te innoveren kunnen we gezondheid bevorderen en zoveel mogelijk mensen aan het werk houden.”

Wij helpen mensen aan instrumenten en inzichten waardoor ze zelf de regie kunnen nemen om gezonder deel te nemen in de maatschappij. Dat doen we gericht op organisaties, individuen, hun (woon- en werk)omgeving en de gehele maatschappij, van jong tot oud.

Opgroeien 

Gezond en veilig opgroeien is een van onze speerpunten. Wij helpen de weerbaarheid van kinderen en jongeren te vergroten door daar programma’s voor te ontwikkelen. Bijvoorbeeld Dappere Dino’s, een programma waarin kinderen leren omgaan met de scheiding van hun ouders. Het blijkt dat dankzij dit programma de kinderen minder last hebben van de scheiding en dus gelukkiger opgroeien. Vanuit eenzelfde aanpak ontwikkelen we ook virtuele ondersteuning voor kinderen met chronische ziekten, zoals diabetes.

Gezond werken

Voor de werkende populatie en de maatschappij als geheel is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen aan het werk zijn en blijven. Daarbij werken wij aan methoden om medewerkers gemotiveerd en goed inzetbaar te houden in een steeds flexibeler wordende arbeidsmarkt. We ontwikkelen hiervoor met de industrie en de overheid bijvoorbeeld serious games, zoals een game waarmee managers ‘spelenderwijs’ inzicht krijgen in werkdruk en de gevolgen daarvan en daar dus actie op kunnen nemen.

Toekomst ouderen

Gezond gedrag bijvoorbeeld bij ouderen kan aandoeningen voorkomen of beperken. Met gemeenten, bedrijven en zorgorganisaties werken wij daarom aan het stimuleren van gezond gedrag. We ontwikkelden bijvoorbeeld de ‘Happy Walker’. Deze mobiele dienst ondersteunt zestigplussers die bijvoorbeeld een dagje uit willen. ‘Happy Walker’ regelt de aanschaf van kaartjes, de beste route van station naar tentoonstelling én de stalling van de scootmobiel op het station. Daarnaast brengen we in opdracht van de Nationale Zorgautoriteit in kaart hoe de populatie er in 2030 uitziet en hoeveel mensen er dan zorg nodig hebben.

Sociale innovatie

Naast ons werk met alle partners gericht op bovenstaande doelgroepen, werken we ook aan innovaties om de zorg beter te organiseren. Wanneer partijen beter samenwerken, neemt de efficiëntie toe. In Amsterdam-Noord werken we bijvoorbeeld met alle zorgverleners aan één geïntegreerd beleid met één aanpak die iedereen volgt. Dit in combinatie met een nieuwe bekostigingsmethodiek waarbij gezamenlijke investeringen en opbrengsten met elkaar gedeeld worden, blijkt de effectiviteit en efficiëntie aanzienlijk te verhogen. De aanpak zal dan ook in andere regio’s worden vervolgd.

Wilt u meer weten over wat wij doen op het gebied van ‘Prevention, Work & Health’? Lees hieronder verder of neem contact met ons op.

Agenda voor Nederland

In de publicatie 'Agenda voor Nederland' zetten Nederlandse wetenschappers een uitdagende en inspirerende ambitie neer over o.a. Personalized health. Lees de Agenda voor Nederland.

Agenda voor Nederland: 10 inspirerende essays
Nieuws

Geboortecentra in Nederland bevallen goed

15 april 2016
Geboortecentra in Nederland zijn een prima plek om te bevallen. De uitkomsten van de bevalling voor moeder en kind, de waardering van vrouwen met een geplande geboorte in een geboortecentrum en de kosten... Lees verder
Nieuws

Nominaties Kroon op het Werk Prijs 2016

16 februari 2016
Op donderdag 11 februari werd bekend welke vier bedrijven zijn genomineerd voor de Kroon op het Werkprijs 2016. Lees verder
Nieuws

TNO organiseert Masterclasses Gezond en Vitaal Werken

20 januari 2016
Samen met diverse bedrijven en instellingen werkt TNO aan methoden om mensen zo gezond en vitaal mogelijk aan het werk te houden. TNO deelt deze kennis graag met u en organiseert een serie van vijf masterclasses... Lees verder
10november

Opleiding tot Dappere Dino’s trainer op 10 november 2016

TNO | Leiden
Op donderdag 10 november 2016 start een nieuwe opleiding tot Dappere Dino’s trainer. Lees verder

Prof. Dr. ir. Paulien Bongers

Contact

Prof. Dr. ir. Paulien Bongers

  • Werk
  • gezondheid
  • preventie
  • arbeidsproductiviteit
  • participatie
Neem contact op

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.