Prevention, Work & Health: innovaties om mensen gezond te houden

Gezonde mensen zijn gelukkiger en presteren beter, dat is algemeen bekend. Maar hoe houd je mensen in iedere fase van hun leven zo gezond mogelijk? En hoe zorg je ervoor dat werkenden actief en productief aan het werk blijven? Paulien Bongers, director Prevention, Work & Health, ziet dat als haar uitdaging: “We zullen de komende jaren de zorg anders moeten inrichten. Alleen door te innoveren kunnen we gezondheid bevorderen en zoveel mogelijk mensen aan het werk houden.”

Wij helpen mensen aan instrumenten en inzichten waardoor ze zelf de regie kunnen nemen om gezonder deel te nemen in de maatschappij. Dat doen we gericht op organisaties, individuen, hun (woon- en werk)omgeving en de gehele maatschappij, van jong tot oud.

Opgroeien 

Gezond en veilig opgroeien is een van onze speerpunten. Wij helpen de weerbaarheid van kinderen en jongeren te vergroten door daar programma’s voor te ontwikkelen. Bijvoorbeeld Dappere Dino’s, een programma waarin kinderen leren omgaan met de scheiding van hun ouders. Het blijkt dat dankzij dit programma de kinderen minder last hebben van de scheiding en dus gelukkiger opgroeien. Vanuit eenzelfde aanpak ontwikkelen we ook virtuele ondersteuning voor kinderen met chronische ziekten, zoals diabetes.

Gezond werken

Voor de werkende populatie en de maatschappij als geheel is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen aan het werk zijn en blijven. Daarbij werken wij aan methoden om medewerkers gemotiveerd en goed inzetbaar te houden in een steeds flexibeler wordende arbeidsmarkt. We ontwikkelen hiervoor met de industrie en de overheid bijvoorbeeld serious games, zoals een game waarmee managers ‘spelenderwijs’ inzicht krijgen in werkdruk en de gevolgen daarvan en daar dus actie op kunnen nemen.

Toekomst ouderen

Gezond gedrag bijvoorbeeld bij ouderen kan aandoeningen voorkomen of beperken. Met gemeenten, bedrijven en zorgorganisaties werken wij daarom aan het stimuleren van gezond gedrag. We ontwikkelden bijvoorbeeld de ‘Happy Walker’. Deze mobiele dienst ondersteunt zestigplussers die bijvoorbeeld een dagje uit willen. ‘Happy Walker’ regelt de aanschaf van kaartjes, de beste route van station naar tentoonstelling én de stalling van de scootmobiel op het station. Daarnaast brengen we in opdracht van de Nationale Zorgautoriteit in kaart hoe de populatie er in 2030 uitziet en hoeveel mensen er dan zorg nodig hebben.

Sociale innovatie

Naast ons werk met alle partners gericht op bovenstaande doelgroepen, werken we ook aan innovaties om de zorg beter te organiseren. Wanneer partijen beter samenwerken, neemt de efficiëntie toe. In Amsterdam-Noord werken we bijvoorbeeld met alle zorgverleners aan één geïntegreerd beleid met één aanpak die iedereen volgt. Dit in combinatie met een nieuwe bekostigingsmethodiek waarbij gezamenlijke investeringen en opbrengsten met elkaar gedeeld worden, blijkt de effectiviteit en efficiëntie aanzienlijk te verhogen. De aanpak zal dan ook in andere regio’s worden vervolgd.

Wilt u meer weten over wat wij doen op het gebied van ‘Prevention, Work & Health’? Lees hieronder verder of neem contact met ons op.

Agenda voor Nederland

In de publicatie 'Agenda voor Nederland' zetten Nederlandse wetenschappers een uitdagende en inspirerende ambitie neer over o.a. Personalized health. Lees de Agenda voor Nederland.

Agenda voor Nederland: 10 inspirerende essays
Nieuws

Zelfstandig ondernemer positief over eigen inzetbaarheid

24 mei 2016
Zelfstandig ondernemers zonder personeel ervaren minder werkdruk en hebben minder vaak burn-outklachten dan werknemers. Ook zijn ze meer bevlogen, vinden ze hun werk gevarieerder en willen ze later met... Lees verder
Nieuws

Bijna 1 op de 5 flexwerkers heeft voorkeur voor flexibel werk

17 mei 2016
Bijna 17 procent van de werknemers van 25 jaar of ouder had in 2015 een flexibele arbeidsrelatie. Voor de meesten van hen is dat uit noodzaak: zij zijn nieuw bij hun huidige werkgever of hebben geen vaste... Lees verder
Nieuws

Investeer in preventie, bespaar op verzekeringen

06 mei 2016
Een veilige en gezonde werkomgeving heeft tal van voordelen: minder verzuim en ongevallen, meer tevreden werknemers en daarmee een betere bedrijfscontinuïteit en verhoogde productie. Maar wat veel ondernemers... Lees verder
10november

Opleiding tot Dappere Dino’s trainer op 10 november 2016

TNO | Leiden
Op donderdag 10 november 2016 start een nieuwe opleiding tot Dappere Dino’s trainer. Lees verder

Prof. Dr. ir. Paulien Bongers

Contact

Prof. Dr. ir. Paulien Bongers

  • Werk
  • gezondheid
  • preventie
  • arbeidsproductiviteit
  • participatie
Neem contact op

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren.